Ποια είναι η ενημέρωση για τα εθνικά μας θέματα;

Ποια είναι η ενημέρωση για τα εθνικά μας θέματα;

Περιμένουμε ακόμη δείγμα γραφής από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη, καθώς η προβολή των θέσεων της χώρας μας στα διεθνή ΜΜΕ αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ειδικά αυτήν την περίοδο έχει εξαιρετική σημασία.

Και προφανώς η δημόσια διπλωματία δεν απευθύνεται στο εσωτερικό, αλλά οφείλει πρωτίστως να απευθύνεται στο εξωτερικό, με στοχευμένες δράσεις και με στοχευμένο κοινό. Και αυτό προϋποθέτει φυσικά δράσεις και σε άλλες γλώσσες, πέραν των… ελληνικών. Για παράδειγμα, θα θέλαμε να γνωρίζαμε αν η Γενική Γραμματεία, και με τον προηγούμενο και με τον νυν επικεφαλής, έχει διακινήσει στοχευμένα μηνύματα –και πόσα– στη λιβυκή γλώσσα, ώστε οι λίβυοι πολίτες να πληροφορηθούν τι έχει συμβεί στις σχέσεις των δύο παραδοσιακά φιλικών χωρών, με ευθύνη της κυβέρνησης Σάρατζ.

Πόσα μηνύματα έχουν σταλεί στην τουρκική γλώσσα –για να έχει πρόσβαση και ο τελευταίος τούρκος πολίτης–, ώστε να απαντηθούν τα ανθελληνικά παραληρήματα του Ταγίπ Ερντογάν.

Πόσα μηνύματα έχουν σταλεί στην αζερική γλώσσα, ώστε να γνωρίζει η αζερική κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα δεν είναι εχθρός του Αζερμπαϊτζάν, όπως θέλει να την εμφανίσει ο Πρόεδρος Αλίεφ, υπό την καθοδήγηση του Ταγίπ Ερντογάν… Και τα παραδείγματα είναι πολλά…

Η απάντηση είναι μία: Κανένα τέτοιο μήνυμα δεν έχει σταλεί, καθώς η δημόσια διπλωματία εξαντλείται, το πολύ, στη διοργάνωση κάποιου συνεδρίου, κάποιας διαδικτυακής συζήτησης «μεταξύ μας» και τέλος…

Άλλα λόγια…
Ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε με τη Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη για συντονισμό ενεργειών ώστε το μήνυμα της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση να φθάσει στους ομογενείς. Και προφανώς μεγάλο μέρος της δραστηριότητας της Γενικής Γραμματείας θα απορροφηθεί στις εκδηλώσεις του «Ελλάδα 2021» στους ομογενείς. Και έτσι αποδεικνύεται πόσο λάθος ήταν η υποβάθμιση της δημόσιας διπλωματίας και η έ­νταξή της σε μια γενική γραμματεία που θα ασχολείται κυρίως με την ομογένεια.

[email protected]

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ