Τραγωδία χωρίς τέλος

Τραγωδία χωρίς τέλος

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την εβδομάδα που πέρασε, περίπου δύο εκατομμύρια μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο νεκρά σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει αυτή η «παραμελημένη τραγωδία», το πιθανότερο είναι να επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό αποτελεί σχεδόν το 1,4% των γεννήσεων το 2019 και περισσότερο από το 2% των γεννήσεων σε 27 χώρες, σύμφωνα με όσα εκτιμούν ο ΟΗΕ, η Unicef, η Πα­γκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πρόκειται για έμβρυα που πέθαναν στη μήτρα ή για μωρά που πέθαναν κατά τη διάρκεια της γέννας.

Στην έκθεση του ΟΗΕ καταγράφονται οι θάνατοι που σημειώθηκαν έπειτα τουλάχιστον από την 28η εβδομάδα της κύησης, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των δεδομένων κάθε χώρας.

«Έχουν σημειωθεί πρόοδοι –το 2000 είχαν γεννηθεί νεκρά 2,9 εκατομμύρια μωρά–, όμως αυτές είναι αργές», καταγγέλλουν οι διεθνείς οργανώσεις στην πρώτη τους έκθεση για το θέμα.

Στη διάρκεια των 20 τελευταίων ετών, το ποσοστό των θανάτων αυτών μειωνόταν κατά 2,3% ανά έτος, ενώ την ίδια περίοδο η νεογνική θνησιμότητα (η θνησιμότητα των βρεφών κάτω του ενός μήνα) μειωνόταν κατά 2,9% κατ’ έτος και αυτή των παιδιών ηλικίας ενός μήνα έως πέντε ετών κατά 4,3%.

«Πέρα από την απώλεια ζωών, οι ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες είναι σοβαρές και διαρκούν για τις γυναίκες, τις οικογένειες και την κοινωνία», εξήγησε η Ενριέτα Φόρε, γενική διευθύντρια της Unicef.

Οι φτωχές χώρες υποφέρουν περισσότερο, ενώ τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων καταγράφονται στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

«Η πανδημία Covid-19 μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση», προειδοποιεί η έκθεση.

«Αρχικά εξαιτίας της μαζικής αύξησης της φτώχειας λόγω της παγκόσμιας ύφεσης», εξηγεί ο Μαρκ Χέρεγουαλντ, αναπληρωτής διευθυντής της Unicef.

«Η άλλη αιτία είναι η διακοπή στην παροχή υπηρεσιών υγείας, είτε επειδή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ασχολείται με ασθενείς με κορονοϊό είτε επειδή οι άνθρωποι φοβούνται πολύ να μολυνθούν και δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο ή δεν ζητούν τη συμβουλή γιατρού», επισημαίνει.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ