Συνέντευξη του Θ. Δημόπουλου στο “Π”: Μέσα στο 2021 θα είναι διαθέσιμα πάνω από ένα εμβόλια!

Συνέντευξη του Θ. Δημόπουλου στο “Π”: Μέσα στο 2021 θα είναι διαθέσιμα πάνω από ένα εμβόλια!

Είναι αισιόδοξος ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής – Αιματολογίας – Ογκολογίας

-Δύσκολος μήνας θα είναι ο Νοέμβριος για την αύξηση των κρουσμάτων

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανακάλυψη του εμβολίου που θα πολεμήσει τον ιό και μέχρι τον Ιανουάριο θα υπάρχουν σαφή συμπεράσματα για τα περισσότερα από τα 11 εμβόλια τα οποία είναι σήμερα υπό αξιολόγηση σε μελέτες φάσης 3», αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στο «ΠΑΡΟΝ» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής – Αιματολογίας – Ογκολογίας.


Ήδη είναι υπό αξιολόγηση περισσότερα από 11 εμβόλια


Προχωρεί, μάλιστα, πιο πέρα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καλλιεργώντας κλίμα αισιοδοξίας, και τονίζει ότι πλέον ο πολίτης δεν θα είναι… άοπλος απέναντι στον κορονοϊό: «Η διάθεση των εμβολίων θα γίνει σταδιακά εντός του 2021. Θα δοθεί στις ομάδες του πληθυσμού με μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης». Διάχυτη, όμως, είναι η ανησυχία του πρύτανη Θάνου Δημόπουλου για την αύξηση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο.

Είπε πολλά και ενδιαφέροντα για τα μέτρα προφύλαξης στη συνέντευξή του, το πλήρες κείμενο της οποίας παραθέτουμε.


 Ερευνάται η συμπεριφορά του ιού σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη


Να υιοθετήσουμε νέο τρόπο ζωής…

// Κύριε πρύτανη, έχουμε κάποιο καλό νέο από το μέτωπο των εμβολίων;

 Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις τρέχουσες μελέτες φάσης 3 αναμένονται εντός του Οκτωβρίου 2020, ενώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 θα έχουμε σαφή συμπεράσματα για τα περισσότερα από τα 11 εμβόλια που βρίσκονται σήμερα υπό αξιολόγηση σε μελέτες φάσης 3. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των ευρημάτων από τις εγκριτικές αρχές και η μαζική παραγωγή για διάθεση στην αγορά. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν διαθέσιμα παραπάνω από ένα εμβόλια, τα οποία θα είναι απαραίτητα για την κάλυψη των παγκοσμίων αναγκών. Η διάθεση των εμβολίων θα γίνει σταδιακά εντός του 2021, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις ομάδες του πληθυσμού με μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης και εμφάνισης σοβαρής συμπτωματολογίας καθώς και στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

// Οι λοιμωξιολόγοι, που είναι στην πρώτη γραμμή, συνιστούν υπομονή όσον αφορά την κατάσταση με τον κορονοϊό. Τα κρούσματα περιορίζονται έτσι;

Πλέον έχει καταστεί σαφές ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε για ένα ικανό χρονικό διάστημα μηνών έναν νέο τρόπο ζωής, που να συνάδει με την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων αποτροπής της μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19. Η ουσιαστικότερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, έτσι ώστε να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς και να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας, τους οικείους μας και τους συμπολίτες μας. Είναι αναγκαία από όλους η επιμονή και η υπομονή για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εποχής χωρίς να κοπωθούμε.

// Φαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα;

Δύο βασικοί παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης. Αφενός είναι η συμμόρφωση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, σωματικής απομάκρυνσης, χρήσης μάσκας και των λοιπών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19. Αφετέρου, η αποφυγή του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες είναι δυσχερής ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ανήκουν σε μειονοτικές πληθυσμιακές ομάδες. Ερώτημα παραμένει επίσης η συμπεριφορά του ιού σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη.

// Εκτός από τα κρούσματα και τους θανάτους αυξάνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία…

Είναι απολύτως λογικό να αυξάνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Αφενός τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του SARS-CoV-2 πλήττουν άμεσα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων, ειδικά όσους απασχολούνται στην εστίαση και στη διασκέδαση. Αφετέρου, η αύξηση των κρουσμάτων, η αύξηση των νοσηλευόμενων και των βαρέως πασχόντων που χρήζουν αυξημένης νοσοκομειακής φροντίδας σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυξάνουν σημαντικά τα έξοδα στον χώρο της υγείας.

// Υπάρχουν φόβοι ότι ο Νοέμβριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Υπάρχει φόβος ότι ο σημαντικός αριθμός καθημερινών νέων κρουσμάτων τον Οκτώβριο μπορεί να προοιωνίζει πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων τον Νοέμβριο. Οι χειμερινές κλιματολογικές συνθήκες (ψυχρό και ξηρό κλίμα) μπορεί να διευκολύνουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2, όπως και ο συνωστισμός, που συνήθως είναι πιο έκδηλος τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, προκαλεί ανησυχία η συμπεριφορά του νέου κορονοϊού σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου η εποχική γρίπη παρουσίασε ηπιότερη δραστηριότητα συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, το οποίο μπορεί να αποδοθεί στην τήρηση μέτρων πρόληψης μετάδοσης της COVID-19. Είναι πολύ σημαντικό φέτος να γίνει μαζικός εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης.

// Η Αττική συνεχίζει να παρουσιάζει τα περισσότερα κρούσματα. Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτό;

Σε συνέχεια της προσέγγισης για τοπικά μέτρα περιορισμού της μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέα μέτρα ειδικά για την Αττική, εφόσον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων αυξηθεί σημαντικά.

// Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς οι μαθητές είναι πάνω από 2.000.000 και οι επαφές τους δεκαπλάσιες. Εσείς τι πιστεύετε;

Όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, έτσι και στην Ελλάδα τα σχολεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Στην προσπάθεια διατήρησης της κανονικότητας, με την παράλληλη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας, το άνοιγμα των σχολείων κρίνεται ορθό. Βεβαίως είναι απαραίτητη η αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση και η άμεση παρέμβαση για αποτροπή της μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19, όποτε είναι απαραίτητο, με παράλληλη αναπλήρωση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης.

// Μήπως όμως η παραμονή των παιδιών στο σπίτι δημιουργεί άλλα προβλήματα;

Όπως προαναφέρθηκε, το σχολείο έχει σημαντικό κοινωνικό ρόλο, ιδιαίτερα για τα παιδιά που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες και μειονοτικές κοινωνικές ομάδες, ώστε να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Η τηλεκπαίδευση είναι πιο δύσκολη σε παιδιά που ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Επιπλέον, η απουσία από το σχολείο και η μακρόχρονη παραμονή στο σπίτι έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και στην ομαλή λειτουργία του θεσμού της οικογένειας.

// Εσείς, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, ποια μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν για να περιοριστούν τα κρούσματα και οι θάνατοι;

Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να τονιστεί η σημασία της τήρησης της σωματικής απομάκρυνσης και της ατομικής υγιεινής σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Περαιτέρω μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19 είναι σκόπιμο να εφαρμόζονται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της εκάστοτε περιοχής και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θέτοντας το μέτρο της σωματικής απομάκρυνσης σε ρεαλιστική βάση εφαρμογής και με σκοπό να αποφευχθεί η κοινωνική περιθωριοποίηση, έχει προταθεί η οργάνωση των κοινωνικών μας επαφών με συγκεκριμένα και γνωστά άτομα.

// Από την εμπειρία που έχετε από την πρώτη γραμμή του «μετώπου», υπάρχει δυνατότητα περιορισμού των κρουσμάτων; Τι θα προτείνατε;

Είναι σαφές πλέον ότι το εύρος των συμπτωμάτων είναι πολύ εκτεταμένο, καθώς άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να έχουν από εντελώς ασυμπτωματική νόσο ή ήπια συμπτώματα έως πολύ σοβαρή κλινική εικόνα και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Οι ηλικιωμένοι και άτομα με συννοσηρότητες εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, ενώ σοβαρές επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν και σε νεαρότερα άτομα. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να ακολουθούμε πιστά τις συστάσεις αποτροπής της μετάδοσης της COVID-19, για να είμαστε ασφαλείς οι ίδιοι και οι πλησίον μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ