Σφίγγει τα λουριά ο Τσίπρας

Σφίγγει τα λουριά ο Τσίπρας

-Η διαγραφή Κοντονή, μήνυμα στους αμφισβητίες του

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες συνιστά η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να θέσει εκτός ΣΥΡΙΖΑ, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες, τον πρώην βουλευτή και υπουργό Στ. Κοντονή. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνάδει με την ως τώρα πολιτική ηθική (πρακτική) της Αριστεράς και αποφασίσθηκε χωρίς να τηρηθούν καταστατικές – εσωκομματικές διαδικασίες προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιλογή του.

Φωτογραφίζει και προδηλώνει, δε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την απόφασή του να σκληρύνει τη στάση του έναντι των εσωτερικών αντιπάλων (αμφισβητιών) του. Την ίδια στιγμή, κύκλοι πέριξ κι εντός του κόμματος διακινούν σενάρια για «κέντρα», πολιτικά, οικονομικά και άλλα, που έχουν μπει στη διαδικασία να «σαμποτάρουν» τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που επιδιώκουν είναι να μπλοκάρουν την επιστροφή του Αλ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία.

Εδώ και ημέρες, παράγοντες της Κουμουνδούρου, στις επικοινωνίες τους με δημοσιογράφους, προϊδέαζαν για το τι θα ακολουθούσε: «Όποιος στο εξής αποκλίνει ή παρεκκλίνει από τη γραμμή του κόμματος, θα υποστεί τις συνέπειες», τόνιζαν. «Όποιος κι αν είναι αυτός», υπογράμμιζαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα δείξει επιείκεια ούτε κι αν πρόκειται για στέλεχος που είναι στη δική του πλευρά. Ο Στ. Κοντονής έμελλε να είναι το πρώτο «θύμα» στην αλλαγή πλεύσης που φαίνεται να σήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες από έγκυρες κομματικές πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα, που έχουν ενταθεί οι εκδηλώσεις εσωκομματικής αμφισβήτησης, ο κ. Τσίπρας έχει γίνει αποδέκτης εισηγήσεων από στενούς του συνεργάτες προκειμένου να εγκαταλείψει την τακτική των ήπιων τόνων και των ισορροπιών.

«Αν δεν συγκρουστείς δεν πρόκειται να αποκτήσεις τον πλήρη έλεγχο του κόμματος», του επισήμαναν, καλώντας τον επίσης να βάλει στο περιθώριο όσους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμποδίζουν (ή και υπονομεύουν) τη μετεξέλιξη και την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει με όσους θέλουν και μπορούν να δώσουν τη μάχη. Τον προτρέπουν να μη βάλει στη ζυγαριά των διαπραγματεύσεων με τις εσωτερικές πτέρυγες (φράξιες) τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα της Προοδευτικής Αριστεράς, αλλά να στηριχθεί στο 32% του ελληνικού λαού που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ επειδή ακριβώς πιστεύει σ’ εκείνον.
Και μπορεί η διαγραφή του Στ. Κοντονή να ήταν μια σχετικά εύκολη και χωρίς κόστος απόφαση για τον κ. Τσίπρα. Δεν ήταν καν βουλευτής, δεν έχει ισχυρά εσωκομματικά ερείσματα.

Τι θα πράξει ωστόσο αν αυτός που θα υπερβεί τα όρια κι εκθέσει πολιτικά το κόμμα είναι ένα από τα λεγόμενα στελέχη «πρώτης γραμμής», όπως, π.χ., ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο Ν. Φίλης ή κάποιος άλλος; Θα κινηθεί ανάλογα, οδηγώντας τα πράγματα σε σύγκρουση και ρήξη με απρόβλεπτες εξελίξεις; Άλλωστε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με διάφορες κινήσεις (δηλώσεις) του το τελευταίο δίμηνο, έχει καταστήσει σαφές ότι διεκδικεί και θέλει να έχει μια αυτονομία εντός του κόμματος, αμφισβητώντας έτσι την ηγεμονία του κ. Τσίπρα. Κατά συνέπεια, ο κ. Τσακαλώτος θα επιμείνει στην ίδια τακτική, μέχρις ότου… ξεπεράσει τα όρια και υποστεί τις συνέπειες.

Στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου τα τελευταία 24ωρα έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με τον χρόνο που επέλεξε ο Στ. Κοντονής να στραφεί κατά του Αλ. Τσίπρα και συνολικά του κόμματος για το ζήτημα του Ποινικού Κώδικα.

Την ημέρα της καταδικαστικής απόφασης για την Χρυσή Αυγή, που αποτελούσε μια δικαίωση πρωτίστως για τον χώρο της Αριστεράς. «Γιατί τώρα;», είναι το κυρίαρχο ερώτημα, με ορισμένους να μην πιστεύουν στις συγκυρίες και να αναζητούν κίνητρα και υπόγειες διεργασίες. Συζήτηση που, όπως όλα δείχνουν, θα έχει διάρκεια, καθώς ορισμένοι κύκλοι βλέπουν πίσω από μια σειρά κινήσεις, όπως αυτή του κ. Κοντονή, «σκοτεινά κέντρα» που καταστρώνουν σχέδια με στόχο τον κ. Τσίπρα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ