Νέες ψηφιακές υπηρεσίες για συμβολαιογράφους

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες για συμβολαιογράφους

Από σήμερα, 12 Οκτωβρίου, όπως ενημέρωσε η διοίκηση του Κτηματολογίου τον Σύλλογο Συμβολαιογράφων, ενεργοποιούνται οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους συμβολαιογράφους, οι οποίες ισχύουν για τα κτηματολογικά γραφεία που ανήκουν στον φορέα. Συγκεκριμένα αυτές είναι:

1. Ηλεκτρονική υποβολή των πράξεων, η οποία θα γίνεται πλέον χωρίς εμπλοκή του πολίτη, ο οποίος γλιτώνει χρόνο και χρήματα, καθώς σήμερα η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο αυτοπροσώπως στα κατά τόπους γραφεία.
2. Έκδοση πιστοποιητικών ηλεκτρονικά για τα κτηματολογικά στοιχεία.
3. Πρόσβαση και θέαση κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο των κτηματολογικών γραφείων, δηλαδή εξ αποστάσεως έρευνα στα κτηματολογικά στοιχεία για όλες τις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, κάτι που σήμερα συμβαίνει μόνο με φυσική παρουσία στα κτηματολογικά γραφεία.
4. Ηλεκτρονική υποβολή λοιπών πράξεων (π.χ. δικαστικών αποφάσεων) από τον δικηγόρο ή δικαστικό επιμελητή, χωρίς εμπλοκή του πολίτη, κάτι που επίσης σήμερα γίνεται μόνο με φυσική παρουσία στα κτηματολογικά γραφεία.
5. Ο έλεγχος του ακινήτου θα γίνεται επίσης ηλεκτρονικά, καθώς το Κτηματολόγιο θα δίνει πλέον τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας του μηχανικού με τη λειτουργούσα βάση του Κτηματολογίου.

Έτσι εξασφαλίζεται άμεση πληροφόρηση, κάτι που στο παρελθόν ήθελε πολλούς μήνες, καθυστερώντας την υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων σε περιπτώσεις αγωγών που αφορούσαν χωρικές μεταβολές.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ