Τζον Τασιούλας: Η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε να αντικαταστήσει τους ανθρώπους!
– Το έργο δεν το έχουμε δει όλο…
«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει όλους τους βασικούς τομείς της ανθρώπινης ζωής: την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, την υγεία, την πολιτική.
Δεν πρέπει να ανησυχούμε για την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά για τις επιλογές που κάνουμε εμείς οι άνθρωποι για το αν και πώς θα τη χρησιμο- ποιήσουμε. Πρέπει να προσεγγίσουμε τα ηθικά ζητήματα με ευαίσθητο τρόπο και ανά τομέα. Άλλο είναι η αλγοριθμική λήψη αποφάσεων για τη διάγνωση του καρκίνου και άλλο για την καταδίκη εγκληματιών.
Σε μια δημοκρατική κοινωνία, ο δήμος, η πολιτεία, είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο ρύθμισης μιας εξαιρετικά παρεμβατικής τεχνολογίας όπως αυτή. Ωστόσο, ο νόμος δεν αρκεί από μόνος του ως ρυθμιστικό εργαλείο. Πάρτε ως παράδειγμα τα ‘‘κοινωνικά ρομπότ’’ που κρατούν συντροφιά ή προσφέρουν σεξ σε μοναχικούς ανθρώπους. Ένα ερώτημα είναι αν πρέπει να επιτραπεί η κατασκευή και η πώλησή τους.
Ένα βαθύτερο ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσουμε, ως κοινωνία, απέναντι στην ιδέα ότι κάποιος θα αγοράσει ένα ρομπότ για να κρατά συντροφιά στην ηλικιωμένη μητέρα του. Και φυσικά, υπάρχει το ερώτημα της ατομικής συνείδησης: θα αγοράσω ρομπότ στην ηλικιωμένη μητέρα μου αντί να περνάω εγώ χρόνο μαζί της;».
Τζον Τασιούλας
Πρώτος Διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ηθική στην Τεχνητή Νοημοσύνη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέχρι σήμερα Καθηγητής Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Δικαίου στο King’s College, παιδί Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1960
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ