Σύννεφα στις σχέσεις Μητσοτάκη – Δένδια!

Σύννεφα στις σχέσεις Μητσοτάκη – Δένδια!

-Με αφορμή το κοινό ανακοινωθέν για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βαριά σύννεφα εκ νέου στις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών, στον απόηχο του φιάσκου με το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – ΗΠΑ για τα Σκόπια, που επέφερε βαθύ πλήγμα στο κύρος της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα ανέδειξε την έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης, που τείνει να εξελιχθεί σε μόνιμη γάγγραινα για την κυβερνητική πλειοψηφία. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός για την απρόσμενη εξέλιξη που είχε το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να καταστεί αναγκαία η… τροποποίηση του κοινού ανακοινωθέντος, κάτι ασυνήθιστο στα διπλωματικά χρονικά.

Έκπληκτη ήταν και η αμερικανική πλευρά όταν ενημερώθηκε για τη… διόρθωση που έπρεπε να γίνει στο κείμενο. Από το Μέγαρο Μαξίμου χρεώνουν εξ ολοκλήρου τις ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών διότι δεν αντιμετώπισε με τη δέουσα προσοχή ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και δεν μερίμνησε ούτως ώστε να μην υπάρχει στο ανακοινωθέν ο όρος «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράγοντες πάντως του Μεγάρου στη Β. Σοφίας ανέφεραν ότι το κείμενο (ανακοινωθέν), πριν δοθεί στη δημοσιότητα, είχε σταλεί και στο πρωθυπουργικό γραφείο, θέλοντας με αυτήν τη… διευκρίνιση να επιμερίσουν τις ευθύνες για το φιάσκο.

Το πρωτοφανές γεγονός δεν έδωσε απλώς την ευκαιρία στα κόμματα της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, να ασκήσουν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σε πρώτη φάση ήταν υπουργοί και βουλευτές που έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και εξοργίστηκαν όταν διάβασαν το επίμαχο σημείο στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – ΗΠΑ. Κι ήταν αυτές οι αντιδράσεις, και όσες ενδεχομένως θα ακολουθούσαν, που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να ζητήσει από την αμερικανική πλευρά τη διόρθωση του κειμένου. Και όταν αυτό έγινε, ήταν πολλοί περισσότεροι οι βουλευτές που εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την εικόνα του «γράψε-σβήσε» που παρουσίασε η κυβέρνηση και η οποία είχε δυσμενές αντίκτυπο σε διεθνές επίπεδο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: documentonews.gr


Σχολιάστε εδώ