Μητσοτάκης: «Στο χέρι της Τουρκίας αν θα κλείσει τον δρόμο της κρίσης» – Στόλτενμπεργκ: «Πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα» (video)

Μητσοτάκης: «Στο χέρι της Τουρκίας αν θα κλείσει τον δρόμο της κρίσης» – Στόλτενμπεργκ: «Πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα» (video)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ – Oι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ

-«Τους τελευταίους μήνες έγιναν γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα»

-«Παραβατική η συμπεριφορά της Τουρκίας. Δεν είναι διμερές το θέμα, αφορά όλο το ΝΑΤΟ»

-«Πρόκειται για έναν κίνδυνο που απειλεί όλο το δυτικό κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των S -400»

-«Επανέλαβα στον ΓΓ ότι η Ελλάδα όσο παραμένει πιστή στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιδιώκει τον ειρηνικό διάλογο»

-«Η Ελλάδα υποδέχεται θετικά το πρώτο βήμα από την Τουρκία για την αποκλιμάκωση της πρόσφατης έντασης. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέχεια ή είναι ελιγμός»

-«Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε. Αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος προς όφελος και των δυο μας»

-«Συζητήσαμε και τις δραματικές εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή»

-«Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες που συστηματικά ξόδευε πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για τις στρατιωτικές δαπάνες»

-«Ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αλληλεγγύη. Εκεί δοκιμάζεται η αίγλη της συμμαχίας. Να μην ξεχνάμε ότι “συμμαχία” σημαίνει “μαζί στη μάχη”»

Γ. Στόλτενμπεργκ

-«Η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ»

-«Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά σας. Η συνεισφορά αυτή κρατά την Ελλάδα ισχυρή και το ΝΑΤΟ ισχυρό»

-«Μέσω εποικοδημητικών συζητήσεων Ελλάδας – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχει δημιουργηθεί μια ανοιχτή γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών για να διευκολυνθεί η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο»

-«Συζητήσαμε για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Η συμμαχία μας αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα διαλόγου»

-«Η συμμαχία μας είναι ισχυρή γιατί είμαστε αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλο»

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του NATO χθες βρέθηκε στην Τουρκία, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με ανάρτηση του Γενς Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν «για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο».

 

 


Σχολιάστε εδώ