Μικρά οικονομικά
♦♦♦ Τι να πρωτοκάνει η… φίλη μας η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ; Από τη μια, οι γερμανοί εργοδότες προειδοποιούν για μαζικές χρεοκοπίες σε περίπτωση νέου lockdown και, από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προβλέπει νέο χρέος 96,2 δισ. ευρώ για το 2021, την ώρα που το φετινό ανέρχεται στα 218 δισ. ευρώ.
♦♦♦ Τρεις άνοιξαν, μία έκλεισε… Το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου συστάθηκαν 22.962 επιχειρήσεις, όμως οι διαγραφές (λουκέτα) έφτασαν στις 7.323!
♦♦♦ Καμπανάκι… χτυπάει η Κομισιόν στην κυβέρνηση. Ο λόγος; Τα περιβόητα αναδρομικά. Η απόφαση να προχωρήσει στην καταβολή των αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις σε περίπου 1.000.000 δικαιούχους κρύβει δημοσιονομικό κίνδυνο ύψους 2 δισ. ευρώ.
♦♦♦ Κι άλλο καμπανάκι… Μείωση του κύκλου εργασιών περιμένει για φέτος 1 στις 2 επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ακόμη, 6 στις 10 επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου δηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, ενώ το 17,6% θεωρεί ότι το μέλλον της οικονομίας δεν είναι ευοίωνο.
♦♦♦ «Τσουνάμι» αλλαγών φέρνει η εκτίναξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων να ψάχνουν για κτίρια μέσα στα αστικά κέντρα, τα οποία να είναι βέβαια παλαιά και σε χαμηλές τιμές.
♦♦♦ Όλα στραβά τού πάνε του Ερντογάν στην οικονομία. Το χρέος της Τουρκίας εκτοξεύθηκε στα 249 δισ. δολάρια, ήτοι σε 1,8 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες! Και σύμφωνα με τα στοιχεία, θα αυξηθεί κατά 45% σε σχέση με πέρυσι.
♦♦♦ Συνεχίζει η ανεργία… να τραβάει την ανηφόρα! Κατά 13,5% αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο, που ανήλθαν σε 1.090.133 από 961.749 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας οι άνεργοι ήταν 1.036.582, από τους οποίους οι 360.166 ήταν άνδρες και οι 676.416 γυναίκες. Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων τον Αύγουστο ήταν 143.005.
♦♦♦ Στον προθάλαμο… ξένοι επενδυτές! Υπάρχει χώρος, δεδομένου ότι το 2019 η Ελλάδα απορρόφησε μόλις το 0,34% των άμεσων ξένων επενδύσεων που έγιναν στην Ευρώπη, ποσοστό δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ της. Και τούτο παρότι το 62% των επενδυτών θεωρεί ότι η Ελλάδα ακολουθεί σήμερα μια πιο ελκυστική πολιτική για τις επενδύσεις, όπως καταγράφει έρευνα της Ernst & Young, ενώ ένα από τα κυριότερα στοιχεία που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική είναι η ποιότητα ζωής (81%).
♦♦♦ Τρέξτε… Για τους δημοσίους υπαλλήλους το… δόλωμα. Από το 2022 και μετά μπορούν να βγουν στη σύνταξη στα 67 με 15 χρόνια ασφάλισης και στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης! Είναι κάποια από τα παράθυρα για σύνταξη εδώ και τώρα.
♦♦♦ Πονοκεφάλους έχει η Μέρκελ: Το γερμανικό δημόσιο χρέος εκτινάσσεται στο 80% του ΑΕΠ λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.
♦♦♦ Κακό του κεφαλιού μας… Η Ελλάδα παραμένει ουραγός όσον αφορά το μέγεθος του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα του Ασφαλιστικού, καθώς τα αποθεματικά των Ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών που είναι επενδεδυμένα στην Κεφαλαιαγορά αντιστοιχούν μόλις στο 8% του ΑΕΠ έναντι 81,9% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη.
♦♦♦ Να λέγονται όλα… για να ξέρει ο κόσμος τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά και πρωτίστως στις τράπεζες, που δεν είναι και τόσο αθώες στο θέμα των Μνημονίων, στα οποία πέσαμε δεμένοι χειροπόδαρα. «Πάμε για βουτιά του ΑΕΠ κατά 10% με 12% φέτος και η ανάκαμψη δύσκολα θα ξεπεράσει το 1% το 2021», υποστηρίζει τραπεζικό στέλεχος. Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, αν και δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 15 δισ. ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στις εκτιμήσεις της βλέπει νέες επισφάλειες ύψους 10 δισ. ευρώ.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ