Παγκόσμια πρωτιά οι έλληνες καπνιστές!

Παγκόσμια πρωτιά οι έλληνες καπνιστές!

Για να μη μας λένε ότι παντού είμαστε τελευταίοι…

-3.000 τσιγάρα τον χρόνο ανά καπνιστή

Να ποιοι είμαστε…
«Οι Έλληνες είναι από τους ‘‘βαρύτερους’’ καπνιστές παγκοσμίως»! Ποιος το λέει; Ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιγνάτιος Οικονομίδης.

Και επισημαίνει: «Τα τελευταία χρόνια χωρίς καμία αμφιβολία διαπιστώνουμε μια σοβαρή και συνεχή ενημέρωση του κοινού από ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος». Και προχωρεί απασφαλίζοντας τη βόμβα:

«Οι Έλληνες είναι από τους ‘‘βαρύτερους’’ καπνιστές παγκοσμίως, με κατανάλωση άνω των 3.000 τσιγάρων ετησίως ανά καπνιστή».

Ρίχνει φως και πιο βαθιά ο καθηγητής κ. Ιγν. Οικονομίδης για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα. Πάμε καλά στη χρήση και άλλων καπνικών προϊόντων. Συγκεκριμένα: «Οι χρήστες νεότερων καπνικών προϊόντων υπολογίζονται σε πάνω από 250.000 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί».

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος; «Υπάρχει ο φόβος ότι η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών καπνίσματος θα απομυθοποιήσει τη βλαβερή επίδραση του καπνίσματος στην υγεία στις πολύ νέες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι οι έφηβοι».

Μάλιστα, οι νέοι έχουν την τάση να θεωρούν τις ηλεκτρονικές συσκευές καπνίσματος απαραίτητα «σύγχρονα gadgets».

Επισημαίνει και κάτι που είναι πολύ σοβαρό για την υγεία ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Ιγνάτιος Οικονομίδης: «Το συμβατικό τσιγάρο περιέχει 7.357 χημικές ενώσεις, από τις οποίες οι 70 έχουν αποδεδειγμένη καρκινική δράση».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ