Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

♦♦♦ Ταράζει πάλι τα νερά ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου. Προτείνει ένα νέο, δημόσιο Επικουρικό Ταμείο, που θα λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ενώ ο πρώτος πυλώνας (κύρια σύνταξη) θα παραμείνει αμιγώς διανεμητικός.

Για τους νέους εργαζομένους θα δημιουργηθεί συμπληρωματικά ένας ατομικός «κουμπαράς», όπου οι επικουρικές τους εισφορές, της τάξης του 6% σήμερα, θα αθροίζονται, θα τοκίζονται και θα επενδύονται.

♦♦♦ Καλό νέο… Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 προστέθηκαν 7.000 νέες θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο τροφίμων και πλέον οι άμεσα απασχολούμενοι ανέρχονται σε περίπου 215.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών. Αντίθετα, στο υπόλοιπο λιανε­μπόριο υπήρξε μείωση 0,4% την ίδια περίοδο.

♦♦♦ Η ΤUI, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός και τουριστικός όμιλος στον κόσμο, προχωράει σε μείωση του προσωπικού της κατά 8.000 άτομα. Οι κρατήσεις φέτος ήταν μειωμένες κατά 83% σε σχέση με πέρυσι.

♦♦♦ Θα μειώνεται σταθερά η ζήτηση για πετρέλαιο… τα επόμενα 30 χρόνια. Μάλιστα, ο πετρελαϊκός κλάδος για να περάσει στην πράσινη οικονομία θα χρειαστεί –κρατιέστε;– επενδύσεις ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, για αρκετές δεκαετίες!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ