Κ. Παπαδάκης στο «Π»: Οι «αναβαθμισμένοι» κίνδυνοι και το… κακό συναπάντημα για τον λαό

Κ. Παπαδάκης στο «Π»: Οι «αναβαθμισμένοι» κίνδυνοι και το… κακό συναπάντημα για τον λαό


Του
ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Ευρωβουλευτή και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ


Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο σηματοδοτεί πολύ αρνητικές εξελίξεις για τον λαό μας και αναβάθμιση των κινδύνων σε βάρος του, παρά τις επίμονες προσπάθειες κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, πλην ΚΚΕ, να παρουσιάσουν το άσπρο για μαύρο. Το ίδιο γίνεται και με τις κάλπικες προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στην ουσία επιχειρήθηκε η εξαπάτηση του λαού.

Η κυβερνητική προσπάθεια να τεκμηριώσει «πλεονέκτημα», επειδή ο Πομπέο δεν επισκέφτηκε τώρα (και) την Τουρκία, έχει στοιχεία αστειότητας, δείχνει τη γύμνια των κυβερνητικών ισχυρισμών. Ο Ερντογάν έχει στενότατες σχέσεις με τον Τραμπ. Πολλοί αμερικανοί επιτελείς πηγαινοέρχονται στη γειτονική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ! Όλοι τους (και ο Πομπέο) μιλούν συχνά για τις στρατηγικές σχέσεις που έχουν οι ΗΠΑ με την τουρκική αστική τάξη, όπως άλλωστε και με την ελληνική. Έτσι παίζονται τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια και εξελίσσονται τα «παζάρια». Ο ίδιος ο Πομπέο άλλωστε πολύ απλά δεν άρθρωσε κουβέντα για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας…

Η επικίνδυνη δήλωση Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι «οι ελληνικές θέσεις είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις τελευταίες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», συνιστούν επί της ουσίας αποδοχή των τοποθετήσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «διαφιλονικούμενων υδάτων» και της επιλεκτικής ερμηνείας του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως βολεύει τα σχέδια των ΗΠΑ για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ ανησυχητική και δεν κρύβεται: Η επίσκεψη Πομπέο σηματοδοτεί τη μετατροπή της Σούδας σε νέο «Περλ Χάρμπορ», την προσθήκη νέας αμερικανονατοϊκης βάσης, αυτήν τη φορά πλωτής, με τον μόνιμο ελλιμενισμό του ελικοπτεροφόρου πλοίου των ΗΠΑ για την υποστήριξη ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ευρύτερης γεωγραφικής ακτίνας, την επιτάχυνση των σχεδιασμών για τις βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, τη δέσμευση του λιμανιού της Καβάλας, υποδομών στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή για τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου αμερικανονατοϊκού προγεφυρώματος στη Βόρεια Ελλάδα με πολλαπλές στοχεύσεις:

– Σε στρατιωτικό επίπεδο, να θέσει σε απόσταση βολής τη Ρωσία και το βεληνεκές στρατιωτικών επιχειρήσεών τους, να ελέγχει τα Στενά από και προς τη Μαύρη Θάλασσα.

– Σε ενεργειακό επίπεδο, με τους αγωγούς που θα μεταφέρουν αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο, στόχος είναι να αποδυναμωθεί ο ενεργειακός ρόλος της Ρωσίας και οι ΗΠΑ να μπουν σφήνα με δικό τους ενεργειακό δίκτυο στα Βαλκάνια, που θα αναχαιτίσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της γερμανορωσικής σύμπραξης με τον αγωγό Nord Stream 2.

– Σε εμπορικό επίπεδο, με την αμερικάνικη επιδίωξη να μπουν εμπόδια στον κινέζικο «δρόμο του μεταξιού», που έχει ισχυρή βάση τον Πειραιά, αναπτύσσοντας τη δική τους υποδομή εμπορικών διαδρόμων μέσω του άξονα λιμανιών και των ναυπηγείων Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά καθώς και ψηφιακών δικτύων.

Σε όλα τα παραπάνω κουμπώνει και η αποστροφή του πρωθυπουργού για «τα συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που συναντώνται». Αυτό το «κακό συναπάντημα» για τον λαό αφορά την ελληνική αστική τάξη και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που επιδιώκουν την αναβάθμιση των συμφερόντων τους, όπως και μερίδιο από τη λεία, μέσα από την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Τον στόχο αυτό δεν υπηρετεί μόνο η κυβέρνηση, που αναλαμβάνει τεράστιες, εγκληματικές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έστρωσε τον δρόμο με την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και εκκωφαντικά λούφαξε αυτές τις μέρες της επίσκεψης Πομπέο, μη βγάζοντας άχνα για όσα επικίνδυνα αυτή σηματοδοτεί για τον λαό.

Όσο για την ΕΕ, ούτε αυτή πάει πίσω. Αυτό άλλωστε φανερώνει η για άλλη μια φορά διάψευση των προσδοκιών από τη Σύνοδο Κορυφής, με την παραπομπή των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στις «ευρωενωσιακές καλένδες» και αποδεικνύοντας ότι καμιά μορφή κυρώσεων δεν μπορεί να άρει τους πολυπλόκαμους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της ΕΕ και των κρατών της με την Τουρκία.

Τα συμφέροντα του λαού μας όμως δεν συναντώνται πουθενά με τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των διεθνών συμμαχιών της, της κυβέρνησης και των κομμάτων της.

Η πάλη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα για τον λαό συναντιέται μόνο με την πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό να έχει το κουμάντο στον τόπο του. Όσοι, τέλος, βιάστηκαν να πουν ότι αυτή η πάλη αποδυναμώθηκε, ήταν αυτοί που έσπευσαν πρώτοι να «θάψουν» τα μαχητικά λαϊκά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά, είναι οι ίδιοι που επιχείρησαν να συκοφαντήσουν όσους πήραν μέρος στις μεγάλες κινητοποιήσεις και στην περασμένη επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τον φόβο τους για το ότι αυτοί οι αγώνες θα δυναμώσουν, με τον λαό να βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ