Λιτός, αλλά ουσιαστικός ο εορτασμός για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Λιτός, αλλά ουσιαστικός ο εορτασμός για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Ο φετινός εορτασμός των 2.500 χρόνων από την ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας μπορεί να μην ήταν εκείνος που ονειρευόταν οι διοργανωτές, αλλά σίγουρα ήταν αυτός που έπρεπε: Λιτός, περιεκτικός, χωρίς περιττές παράτες και κουραστικές εκδηλώσεις, με σωστό προσανατολισμό στα μηνύματα που εκπέμπονται από το γεγονός και αφορούν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, στη Σχολή Δοκίμων στον Πειραιά, μπροστά στην τριήρη που ήταν αγκυροβολημένη και στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που απέδιδαν τιμές, έγινε η κεντρική εκδήλωση που οργάνωσε η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, κορυφαίων υπουργών, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και της συζύγου του κύπριου Προέδρου Άντρης Αναστασιάδου.

Μπορεί να ήταν η πιο λιτή και περιορισμένη, λόγω κορονοϊού, εκδήλωση που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη Ναυμαχία, αλλά σίγουρα ήταν η καλύτερη. Όσοι την παρακολούθησαν από την ΕΡΤ ή το διαδίκτυο, κατάλαβαν τι έγινε στη Σαλαμίνα και ποια μηνύματα στέλνουν σε όλη την ανθρωπότητα εδώ και 2.500 χρόνια οι Σαλαμινομάχοι. Τονίστηκε η πολεμική αρετή των Ελλήνων, η πίστη στις αξίες και τα ιδανικά της φυλής, η έννοια του υπέρ πάντων αγώνα, η σημασία της εθνικής ενότητας και της φιλοπατρίας.

Μέσα από χαιρετισμούς, στοχευμένες ομιλίες, παιάνες από τη Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού και αποσπάσματα από αρχαία κείμενα, όλοι κατανόησαν την αξία και τη σημασία της Ναυμαχίας, την ιστορική της διάσταση και τον απόηχό της στην πολιτική και κοινωνική συνέχεια της Ευρώπης. Χωρίς παραστάσεις, χωρίς συναυλίες, χωρίς κόσμο, χωρίς πυροτεχνήματα, από τον φετινό εορτασμό έμεινε μόνο η ουσία. Και φυσικά το μήνυμα που αντηχεί ανά τους αιώνες και ξεσηκώνει τη φυλή μας όποτε απειλείται: «Ίτε, παίδες Ελλήνων»…

Νίκος Παρασκευάς

 


Σχολιάστε εδώ