Τι πραγματικά συμβαίνει με τις εκκρεμείς συντάξεις στον e-ΕΦΚΑ
– Τι καταγγέλλει σήμερα ο διοικητής του φορέα ότι έγινε στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019
Η πανδημία, όπως φαίνεται, έχει δημιουργήσει παρενέργειες στον e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με αυτά που ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση του φορέα αλλά και αυτά που είπε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου προχθές στη Βουλή, λόγω του γνωστού lockdown από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης αδυνατούσε να δώσει στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αξιόπιστα στοιχεία ως προς το ύψος των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων.
Και αυτό είχε ως συνέπεια να μην μπορεί να συμπεριλάβει τα σχετικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, στη δεύτερη τριμηνιαία έκθεσή του για το 2020. Η αξιωματική αντιπολίτευση θέλησε να εκμεταλλευτεί το όλο θέμα, αποδίδοντας σκοπιμότητες σ’ αυτήν την αδυναμία, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά συνειδητή επιλογή της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας την απόκρυψη των στοιχείων, ώστε να μη φανούν τα απογοητευτικά αποτελέσματα που υπάρχουν στον τομέα των εκκρεμών συντάξεων.
Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ κ. Χάλαρης υποστήριξε (στο απαντητικό του έγγραφο προς το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής) ότι τα στοιχεία δεν δόθηκαν τελικά διότι οι ασφαλισμένοι, λόγω της αδυναμίας πρόσβασης στις αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα την περίοδο της καραντίνας, είχαν υποβάλει την ίδια αίτηση συνταξιοδότησης τόσο μέσω ταχυδρομείου όσο και μέσω του πιλοτικού ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ». Δημιουργήθηκε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο μια στρεβλή εικόνα για τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν αλλά και για τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Πέραν αυτού, όμως, προχώρησε και σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία, που ακουμπά την προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη διοίκηση του φορέα και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να απασχολήσει τις εισαγγελικές αρχές. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 που έκλεισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συντάξεων μαζικά κι εσφαλμένα με τον χαρακτηρισμό ‘‘χωρίς απόφαση’’, με αποτέλεσμα τεχνικά να μειωθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων και αφετέρου περί τις 17.000 εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 να παραμένουν ακαταχώρητες σε σάκους»!
Εάν πράγματι αυτό το τελευταίο έχει συμβεί, με ποιου εντολή έγινε το εικονικό κλείσιμο των συνταξιοδοτικών υποθέσεων αλλά και γιατί αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει διερευνηθεί και απαντηθεί από τα διάφορα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, δεδομένου ότι τότε ακόμα ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Μάλιστα, ο νυν υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης είχε προβεί σε σχετική καταγγελία το 2019, μιλώντας για το «εικονικό κλείσιμο» χιλιάδων συνταξιοδοτικών αιτήσεων, ώστε αυτές να μη φαίνονται στα στατιστικά δεδομένα και άρα να μην αποτιμάται το δημοσιονομικό τους αποτέλεσμα.
174.977 αιτήσεις σε εκκρεμότητα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Παροχών κ. Τσακλόγλου, οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις (έχει παρέλθει ένα τρίμηνο από την ημερομηνία υποβολής τους) είναι 117.876 για τις κύριες συντάξεις και 57.101 για τις επικουρικές, ήτοι σύνολο 174.977 αιτήσεις.
Με το ψηφιακό σύστημα έκδοσης των συντάξεων να βρίσκεται ήδη σε λειτουργία εδώ και δύο μήνες περίπου, αλλά στην πρώτη φάση λειτουργίας του, που περικλείει μόνο δύο συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων (γήρατος ΟΓΑ με 67 έτη χωρίς διαδοχική ασφάλιση και μεταβίβαση σύνταξης χηρείας), αναμένεται ότι θα υπάρξει σχετική βελτίωση της υπάρχουσας καταστάσεως. Όμως, εάν δεν μπουν σ’ αυτό το σύστημα και οι περιπτώσεις συντάξεων γήρατος του πρώην ΙΚΑ και του πρώην ΟΑΕΕ, είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι ο αριθμός των εκκρεμοτήτων δύσκολα θα αντιμετωπιστεί σε άμεσο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα, πάντως, με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό του e-ΕΦΚΑ αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει εισαχθεί στο ψηφιακό σύστημα το 85% των περιπτώσεων, κάτι που ακούγεται πολύ ιδανικό για να γίνει πιστευτό. Παρ’ όλα αυτά, υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του φορέα πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν, παρότι μπορεί να χρειαστεί να υπάρξει μια χρονική παράταση λίγων μηνών, εξαιτίας και των καθυστερήσεων που επέφερε η πανδημία.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ