Μονόδρομος η τηλεργασία λένε οι 7 στις 10 επιχειρήσεις! – «Χαμένος» ο εργαζόμενος…

Μονόδρομος η τηλεργασία λένε οι 7 στις 10 επιχειρήσεις! – «Χαμένος» ο εργαζόμενος…

Η τηλεργασία ήρθε για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό και τελικά μονιμοποιείται! Και μάλιστα… χωρίς να περάσει από τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ!

Η προοπτική παράτασης της τηλεργασίας φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο για την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όπως προκύπτει από έρευνα της Randstad Ελλάδος, με τον εργαζόμενο να βρίσκεται με μειωμένα «όπλα» στη διαπραγμάτευση για τους όρους εργασίας. Και για τη μονιμότητα. Τον κύριο λόγο θα τον έχει η επιχείρηση.

Ήδη, λόγω της πανδημίας, η τηλεργασία μπήκε σε λειτουργία άρον άρον, χωρίς όρους και προϋποθέσεις αλλά και χωρίς να είναι σαφές με ποιους κανόνες διασφαλίζεται η εργασία του υπαλλήλου, ώστε να μην τον περιμένει ένα πρωινό στην πόρτα η απόλυση.

Οι 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν υπέρ και λειτουργούν αποκλειστικά ή μερικώς με το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ μόνο το 6% απαιτεί φυσική παρουσία των εργαζομένων.

Στο άψε – σβήσε τίθεται σε εφαρμογή η σχετική διάταξη: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν μέσα σε ένα 24ωρο στο σύστημα «Εργάνη» τους εργαζομένους που μπαίνουν υποχρεωτικά σε καθεστώς τηλεργασίας. Και πλέον οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσέρχονται στην εργασία τους και να αποχωρούν κατά… ομάδες. Ήτοι, ανά μισή ώρα εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου τους!

Εθελοντική τηλεργασία στην Ισπανία…

Στην Ισπανία τα εργατικά συνδικάτα συμφώνησαν με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων για τις ρυθμίσεις που θα διέπουν την τηλεργασία, από τη στιγμή που η πανδημία έχει αναγκάσει εκατομμύρια Ισπανούς να εργάζονται από το σπίτι.

Η τηλεργασία θα γίνεται σε εθελοντική βάση, τόσο από πλευράς εργαζομένου όσο και από πλευράς εργοδότη. Δικαιούχοι για την κάλυψη των δαπανών εργασίας θα είναι μόνο όσοι εργαζόμενοι θα καλύπτουν το 30% του χρόνου τους από το σπίτι.

 

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ