Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε συμφωνία για μηχανισμό αποτροπής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης – Tο κείμενο του μηχανισμού
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και επετεύχθη συμφωνία για δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης.
“Χαιρετίζω την καθιέρωση ενός στρατιωτικού μηχανισμού απαγόρευσης της εμπλοκής για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων και ατυχημάτων στο #EastMed. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Παραμένω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους” γράφει ο ΓΓ Γενς Στόλτενμπεργκ στο twitter.
I welcome the establishment of a military de-confliction mechanism @NATO to reduce the risk of incidents & accidents in the #EastMed. This was achieved through the constructive engagement of Greece and Turkey. I remain in close contact with both Allies. https://t.co/yoxW04L0Cp
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) October 1, 2020
Τα βασικά σημεία
Το βασικό σημείο είναι η εγκαθίδρυση μίας – ακόμη – 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μέσω νατοϊκών διαύλων που μένει να αποδειχθεί πόσο θα λειτουργήσει αποτελεσματικά στην πράξη.
Όπως μας πληροφορεί «Το Βήμα», η πρώτη παράγραφος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «κείμενο αρχών». Οι δύο χώρες επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων» και συμφωνούν στην εγκαθίδρυση του μηχανισμού αποτροπής.
Επαναβεβαιώνουν επίσης τον «πλήρη σεβασμό» τους στο διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένης «της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών» που περιλαμβάνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη δέσμευση ασφάλειας των δυνάμεων των δύο πλευρών.
«Αμεση διαθεσιμότητα 24ωρων γραμμών απευθείας επαφής»
Η ουσιαστική παράγραφος είναι η δεύτερη με την οποία η Αθήνα και η Άγκυρα δεσμεύονται στην «άμεση διαθεσιμότητα 24ωρων γραμμών απευθείας επαφής μέσω ασφαλών νατοϊκών και διμερών δικτύων επικοινωνίας» ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν για την αποφυγή παρεξηγήσεων, παρανοήσεων ή λανθασμένων υπολογισμών.
Ο σκοπός είναι να ξεκινήσει η απεμπλοκή όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να συζητηθούν «επείγοντα ζητήματα ανησυχίας που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών μας δραστηριοτήτων και ελιγμών».
Στο κείμενο σημειώνεται επίσης ότι ανάλογες συναντήσεις στο μέλλον σε επίπεδο ΝΑΤΟ επί μέτρων αποτροπής στρατιωτικών συγκρούσεων θα πρέπει να διεξάγονται με τη συναίνεση όλων των πλευρών.
paron.gr με πληροφορίες και από tovima.gr