Σύνοδος Κορυφής – Μέρκελ: Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την Τουρκία για να διατηρήσουμε μια ομαλότητα στο προσφυγικό – Δηλώσεις Ηγετών (video)
Τη σημερινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες θα συζητήσουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης με διαφοροποιημένη οπτική από τα κράτη μέλη, καθώς ούτε οι σχέσεις με την Κίνα, ούτε οι αποφάσεις για κυρώσεις στη Λευκορωσία, ούτε οι προτάσεις για κυρώσεις προς την Τουρκία είναι ομόφωνες.
Λευκορωσία και Τουρκία απασχολούν την Ένωση πολυπαραμετρικά, καθώς είναι σαφής η γεωπολιτική διάσταση και η πολυπλοκότητα των σχέσεων τόσο με την Ένωση, όσο και με τα κράτη μέλη.
Δηλώσεις Ηγετών
Το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».
«Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενος. Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε «την πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο». «Είναι σημαντικό για εμάς να δεσμευτούμε ώστε να προστατευτούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» είπε και σημείωσε ότι «επιθυμούμε περισσότερη προβλεψιμότητα, περισσότερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αναφερόμενη στην Ανατολική Μεσόγειο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «πολύπλοκη» την κατάσταση και συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, είναι πολύτιμος εταίρος για τις υπηρεσίες της στο προσφυγικό».
«Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.
«Όταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε.
«Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή, όχι μόνο γιατί παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών, αλλά γιατί θίγονται σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα όλης της ΕΕ στη Μεσόγειο. Δυο δρόμοι ανοίγονται, ο ένας του διαλόγου, ο άλλος είναι η κλιμακούμενη ένταση που θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο, εναπόκειται στην Τουρκία να κάνει το ίδιο», είπε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων.
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να συμφωνήσει στην επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ύστερα από τις εκλογές του Αυγούστου, στις οποίες σύμφωνα με τη Δύση και την αντιπολίτευση της χώρας υπήρξε νοθεία.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν τις ανεπάρκειες στη συνεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, την ώρα που η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Πηγή: ΕΡΤ/Γ. Συριόπουλος