Πάνω από όλους τους επιστήμονες και τους ερευνητές είναι η φύση

Πάνω από όλους τους επιστήμονες και τους ερευνητές είναι η φύση


Της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΑΜΠΡΑΚΗ


Θα ήθελα να μπορούσα να στείλω μια ευχή γεμάτη ελπίδα σε όλο αυτόν τον κόσμο που αγωνιά κάτω από το βάρος μιας περίεργης πανδημίας.

Όμως ακόμα και τη δική μου οικογένεια, με τα μικρά παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες, δεν μπορώ να την απαλλάξω από αυτήν την τόσο ανίκητη πραγματικότητα.

Ένα γεγονός άγνωστο ανά­γκασε τους πάντες να θυμηθούν ότι πάνω από επιστήμονες, σοφούς, πολυμαθείς ερευνητές, πολιτικάντηδες, αναλυτές, επικριτές είναι η φύση. Μια φύση που δεν μπόρεσε ο άνθρωπος να τιθασεύσει τις εκρήξεις της, ούτε να προβλέψει τις αντιδράσεις της.

Είμαστε λοιπόν κάτω από το έλεος μιας δύναμης που η υπομονή της έχει πλέον εξαντληθεί και γυρεύουμε να βρούμε εχθρούς στους μύλους του Δον Κιχώτη. Και πώς να μην αντιδράσει αυτό το μεγαλούργημα, το φτιαγμένο με τόση σοφία, όταν οι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να απειλεί ο ένας τον άλλο για τους θησαυρούς που κρύβει στα σπλάγχνα του.

Μυρίστηκαν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πέσανε όλοι πάνω στα κοιτάσματα της Μεσογείου, τρυπώντας εδώ και κει το κυρίως σώμα της γης. Έγινε σύρραξη ένθεν και ένθεν, απαιτώντας κομμάτι από τον κρυμμένο θησαυρό. Γέμισε το Αιγαίο πολεμικά πλοία, στρατιωτικές δυνάμεις, λίγο ακόμα και θα καταλήγαμε με μια εκατόμβη νεκρών χωρίς βασικό λόγο.

Γιατί για τους κοινούς ανθρώπους οι λόγοι μιας σύρραξης για την εκμετάλλευση της γης δεν περιέχει τίποτα εκτός από μεγάλα λόγια, σαν κι αυτά που απειλούσαν οι Τούρκοι ότι θα μας κάνουν, θα μας ράνουν. Καμιά ανησυχία για τη δική μας ακεραιότητα, την εδαφική εννοώ, έχουν γνώση οι φύλακες. Εκείνο όμως που δεν μπορεί ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει είναι η τιμωρία της φύσης, όταν θελήσει να βρει τα εργαλεία που θα την τιθασεύσουν.

Οι έρευνες σε βάθος στα ιατρικά εργαστήρια κάποτε ξυπνούν και γίνονται εφιάλτες που ξεφεύγουν από μικροσκόπια, σωληνάκια, σωληνάρια, χημικές ενώσεις και μικροσκοπικά ενδοσκόπια. Όλα έχουν όρια, γι’ αυτό ο σεβασμός στις έρευνες, όσο κι αν έχουν καλό σκοπό, δεν πρέπει να θεωρείται νίκη αλλά βοήθεια προς τον άνθρωπο και την ανθρώπινη ζωή, που είναι τόσο πολύτιμη για όλους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ