Ο Σαμαράς τρομάζει το Μαξίμου!
-Υπόγεια παζάρια Μητσοτάκη για να αποφύγει τη ρήξη
Η κατηγορηματική άρνηση του Αντ. Σαμαρά να ψηφίσει υπέρ των τριών μνημονίων που συνδέονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγκάζει την κυβέρνηση να μεταθέσει στις ελληνικές καλένδες την κύρωσή τους από το Κοινοβούλιο.
Επιβεβαιώνεται έτσι, με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, το πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο «ΠΑΡΟΝ» της προηγούμενης Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου για το «αντάρτικο» του πρώην πρωθυπουργού, τον οποίο ενδεχομένως να ακολουθούσαν και ορισμένοι βουλευτές από εκείνους που είχαν εναντιωθεί με ευθύ τρόπο στη Συμφωνία με τα Σκόπια που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Υπό τον φόβο μιας ανεπιθύμητης πολιτικής κρίσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αφήσει για το… μέλλον την ψήφιση των μνημονίων.
Η σχετική αναγγελία ήρθε διά στόματος του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, ο οποίος ανέφερε ότι τα εν λόγω μνημόνια δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα και ως εκ τούτου μπορούν να ψηφισθούν σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κρίνει σκόπιμο (ή αναγκαίο) η κυβέρνηση. Κι έτσι αποφεύγει προσωρινά την αναστάτωση που αναπόφευκτα θα προκληθεί εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας σε μια διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού σε ένα εθνικό ζήτημα. Προσωρινά όμως, διότι αργά ή γρήγορα πρέπει τα μνημόνια να κυρωθούν από τη Βουλή και να τεθούν σε ισχύ.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν –σύμφωνα με πληροφορίες– έντονες παρασκηνιακές επαφές και διεργασίες μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και συνεργατών του Αντ. Σαμαρά προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και τα μνημόνια να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο. Λέγεται δε ότι υπήρξε συμφωνία βάσει της οποίας ο κ. Σαμαράς θα απείχε από την ψηφοφορία, χωρίς να υπάρχουν παρεπόμενα, με το επιχείρημα ότι ως πρώην πρωθυπουργός έχει μια μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και επιλογών. Ως προς τους διαφωνούντες βουλευτές, συμφωνήθηκε, λένε οι πληροφορίες, να ψηφίσουν κανονικά και χωρίς να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Τι λέει ο Μ. Βορίδης
Ενισχυτικές των φημών αυτών ήταν οι αναφορές του Μ. Βορίδη στη Βουλή, ο οποίος είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είπε συγκεκριμένα ότι «οι Πρέσπες είναι μια κακή συμφωνία που δεν μπορούμε να την καταγγείλουμε». Απαντώντας δε στις αιτιάσεις (επικρίσεις) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε εμπορικές σχέσεις με τη γειτονική χώρα. Ένα από τα μνημόνια αφορά ακριβώς τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Σκοπίων.
Παραμένει αδιευκρίνιστο το πότε και μέσα σε ποιες συνθήκες θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης να καταθέσει τα μνημόνια στη Βουλή. Γαλάζιοι βουλευτές, εξ αυτών που είχαν αντιταχθεί στη Συμφωνία, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι θα κληθούν να ψηφίσουν κάτι με το οποίο διαφωνούν. Κάτι που θα τους εκθέσει στα μάτια των πολιτών και ειδικότερα των ψηφοφόρων τους. Από την άλλη, η επιλογή να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή θα έχει συνέπειες τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους ίδιους προσωπικά.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: facebook/AntonisSamaras