Την κατάρρευση του ΕΣΥ τρέμει η κυβέρνηση

-Η Αθήνα κινδυνεύει να γίνει… Μπέργκαμο

Το ενδεχόμενο κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, λόγω της πρωτοφανούς πίεσης που δέχεται από την πανδημία, προκαλεί απανωτούς εφιάλτες στην κυβέρνηση και στους επιστήμονες.

Και αυτό διότι αν φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο η ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου και οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Ενδεικτική της πολύ δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι η ηχηρή προειδοποίηση των επιστημόνων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι αν δεν υπάρξει αυστηρή τήρηση των μέτρων η Αθήνα κινδυνεύει να γίνει… Μπέργκαμο.

Ανασύροντας στη μνήμη όλων σκηνές από την ιταλική πόλη, με τα φορτηγά να μεταφέρουν δεκάδες φέρετρα με προορισμό άγνωστα σημεία για μαζική ταφή νεκρών που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Οι ανησυχίες είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένες –και της κυβέρνησης και των επιστημόνων– καθώς τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε κατακόρυφα όχι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και αυτών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Ο αριθμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξάνεται σταδιακά, ταυτόχρονα όμως ανεβαίνει κι ο αριθμός των κρουσμάτων, με συνέπεια οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία να μειώνονται. Ορισμένα δε εξ αυτών («Ευαγγελισμός») έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και εκπέμπουν… σήμα κινδύνου! «Όσες ΜΕΘ και να φτιάξουμε δεν θα φτάνουν, αν οι πολίτες δεν τηρήσουν πιστά τα μέτρα», υπογραμμίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ σε ένα νέο διάγγελμά του (το βράδυ της Πέμπτης) ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να θέσει τους πολίτες σε διαρκή εγρήγορση, προειδοποιώντας εμμέσως για τα χειρότερα. Σε σχεδόν καθημερινή βάση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοινώνει νέες θέσεις ΜΕΘ σε νοσοκομεία, θέλοντας έτσι να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις τις επόμενες ημέρες.

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ανακοινώθηκε ότι τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, βάσει του οποίου 546 κλίνες σε νοσοκομεία της χώρας θα μετατραπούν σε ΜΕΘ και θα είναι έτοιμες, αν και όταν χρειαστεί, για να καλύψουν τις ανάγκες που ενδεχόμενα θα προκύψουν.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα όρια της Αττικής, όπου καταγράφονται και τα περισσότερα κρούσματα, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση είναι ομαλή και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία είναι ελάχιστη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: larissanet.gr


Σχολιάστε εδώ