Mόνο στο “Π”: Τελεσίγραφο Τσίπρα!

Mόνο στο “Π”: Τελεσίγραφο Τσίπρα!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Παραλήπτες, ο Τσακαλώτος και η παρέα του

-Υπάρχει πρόεδρος, δεν έχουμε συλλογική ηγεσία

Φρένο στην εσωστρέφεια που ταλανίζει το τελευταίο διάστημα τον ΣΥΡΙΖΑ και δρα ανασταλτικά στην προσπάθεια ανασύνταξης και μετασχηματισμού επιχειρεί να βάλει ο Αλ. Τσίπρας. Μετά από μια μακρά περίοδο ανεξήγητης αδράνειας ενεργοποιεί εκ νέου τα κομματικά όργανα και στέλνει σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά, επισημαίνοντας ότι στο εξής δεν θα γίνει ανεκτή καμιά αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του ή απόκλιση από την επίσημη γραμμή.

Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να θεσπίσει ένα πλαίσιο κανόνων και διαδικασιών προκειμένου να ορίσει επί της ουσίας τον χώρο δράσης των στελεχών και να περιορίσει ιδεολογικούς και πολιτικούς ακτιβισμούς που εκθέτουν το κόμμα. «Όποιος παραβαίνει τους κανόνες, θα υπάρχουν κυρώσεις», είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια πρωινής σύσκεψης στα κε­ντρικά γραφεία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στην σημερινή συνεδρίαση το Πολιτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει τη συγκρότηση Επιτροπής Δεο­ντολογίας (τα μέλη της τα έχει ήδη υποδείξει ο κ. Τσίπρας), η οποία θα επιλαμβάνεται κάθε φορά που υπάρχει παράβαση των κομματικών κανόνων. Διαδικασίες πρωτόγνωρες για κόμμα που κινείται στον χώρο της Αριστεράς, όπου οι διαφορετικές απόψεις ήταν… απεριορίστου κυκλοφορίας. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό το… ταξίδι του προς την Κεντροαριστερά.

Η παρέμβαση του κ. Τσίπρα κατέστη αδήριτη ανάγκη λόγω των εσωκομματικών αναταράξεων, των τριβών και των δημόσιων διαξιφισμών που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ στελεχών και σε συνδυασμό με ατυχείς δηλώσεις και λεκτικούς ακτιβισμούς δημιούργησαν στην κοινή γνώμη μια μάλλον απωθητική εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβανόμενος το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει τυχόν διαιώνιση μιας τέτοιας κατάστασης, διεμήνυσε προς όλους ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει στο εξής «λάθη επικοινωνιακά, αλλά και πολιτικά, που θολώνουν το στίγμα». Καθιστώντας ακόμη μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης για τα στελέχη, υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους κρούσματα δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να βγει από τη δυσχερή θέση όπου βρίσκεται και αφορμή στα Μέσα Ενημέρωσης να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου έχει μπει το τελευταίο διάστημα ο άλλοτε «τσάρος» της Οικονομίας Ευκλ. Τσακαλώτος. Και προσπαθούν να διακριβώσουν αν μέσα από τις διαδοχικές παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα διεκδικεί ένα μίνιμουμ αυτονομίας έξω από τις κομματικές γραμμές. Ή οι σκέψεις του πάνε μακρύτερα, ακόμη ίσως και στη διαδοχή του κ. Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο που στην ταραχώδη κομματική σύσκεψη ο τελευταίος ανέφερε, σε υψηλούς μάλιστα τόνους: «Υπάρχει πρόεδρος. Δεν έχουμε συλλογική ηγεσία!».

Η στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών και συγκεκριμένα η δημόσια αποδοκιμασία προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα για τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας», που απέδωσε στον Κυρ. Μητσοτάκη, δεν ενόχλησε μόνο τον κ. Τσίπρα αλλά και μεγάλο αριθμό στελεχών. Η οργή έφτασε μέχρι τις παρυφές των ψηφοφόρων του κόμματος, με συνέπεια ο κ. Τσακαλώτος να δεχθεί έναν καταιγισμό επιθέσεων με επικρίσεις και κατηγορίες, που έφθασαν μέχρι και στην «υπονόμευση» της ηγεσίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ