Μ. Σχοινάς: Κλείνει η πόρτα της Ευρώπης σε όποιον δεν δικαιούται άσυλο

Μ. Σχοινάς: Κλείνει η πόρτα της Ευρώπης σε όποιον δεν δικαιούται άσυλο

«Η Ευρώπη θα παραμείνει ένας προορισμός ασύλου και μια αγκαλιά για τους κατατρεγμένους του κόσμου που θέλουν να ξεφύγουν από πολέμους και δικτατορίες. Συγχρόνως, όμως θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι όσοι δεν τυγχάνουν προστασίας ασύλου από την ΕΕ, θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.

Η ΕΕ θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά δεν θα ανεχθεί την κατάχρηση των δικαιωμάτων και τον εκβιασμό. Ζητούμενο είναι να χτίσουμε ένα στέρεο οικοδόμημα που θα βασίζεται στο τρίπτυχο ‘‘Συμ­φωνίες με χώρες προέλευσης και διέλευσης – Συστηματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ – Αλληλεγγύη και ισομερής κατανομή των βαρών’’.

Σε αυτή τη νέα αρχιτεκτονική θα πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού σεναρίου. Αν βρεθεί πάλι αντιμέτωπη με έκτακτες καταστάσεις σαν κι αυτή που βιώσαμε στον Έβρο, η Ευρώπη τώρα θα είναι σε θέση να δράσει με έναν αυτόνομο μηχανισμό κρίσης, εξασφαλίζοντας στα κράτη – μέλη επαρκείς επιχειρησιακές δυνατότητες.

Σε αυτό το νέο ξεκίνημα μόνη βιώσιμη λύση είναι μια νέα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Έφτασε η ώρα της συστράτευσης και της ενότητας για μόνιμες λύσεις. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ