Θα χορέψουμε με τον ιό… Τι λένε στο «Π» οι Κ. Γουργουλιάνης και Αθ. Λουρίδα

Θα χορέψουμε με τον ιό… Τι λένε στο «Π» οι Κ. Γουργουλιάνης και Αθ. Λουρίδα

«Κλειδί» για την αποφυγή του lockdown η αυστηρή τήρηση των μέτρων

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Στο επίκεντρο της επιδημικής έξαρσης του κορονοϊού, και μάλιστα στο «πορτοκαλί» στάδιο, παραμένει τις τελευταίες μέρες η Αττική, όπου και καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από τα μισά κρούσματα στο σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, «ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους 5 και έτσι έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος».

Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε ασφυκτική πίεση τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ γιατροί του «Ευαγγελισμού» και του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να δεχθούν πλέον άλλα περιστατικά με κορονοϊό. Οι λοιμωξιολόγοι έχουν θέσει στο τραπέζι ένα ολιγοήμερο lockdown. Σε δήλωσή του μάλιστα ο καθηγητής Νίκος Σύψας ανέφερε ότι φαίνεται αναπόφευκτο.

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο η κυβέρνηση προσπαθεί να το αποφύγει, γι’ αυτό και από την προηγούμενη Δευτέρα έθεσε νέα περιοριστικά μέτρα, η απόδοση των οποίων θα εκτιμηθεί στις 4 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει το χρονικό όριο ισχύος τους. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά τους στους πολίτες το απόγευμα της Πέμπτης, έκανε έκκληση για την τήρηση των μέτρων, επισημαίνοντας ότι «μπορούμε να πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε «lockdown».

Το «ΠΑΡΟΝ» ζήτησε την άποψη δύο κορυφαίων επιστημόνων μας για την πορεία της πανδημίας, του Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας και πρώην προέδρου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθώς και της Αθανασίας Λουρίδα, παιδιάτρου λοιμωξιολόγου, διευθύντριας της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Τι λένε οι Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και Αθανασία Λουρίδα

Το lockdown θα μας πάει πίσω

Κ. Γουργουλιάνης: Μονόδρομος η τήρηση των μέτρων για να αποφύγουμε το lockdown

-Αν αυξηθούν οι διασωληνωμένοι ασθενείς το σύστημα δεν θα αντέξει

Έχουμε μια αναμενόμενη –σταθερή όμως– επιθετική αύξηση σε μολύνσεις και όχι σε κρούσματα. Αρκετοί από τους νοσηλευόμενους στην Αττική προέρχονται από διάφορες δομές (μεταναστών κ.λπ.), οι περισσότεροι των οποίων δεν είναι άρρωστοι που πραγματικά θα είχαν ανάγκη νοσηλείας, αλλά δεν έχουν σπίτι για να απομονωθούν.

// Γιατί μας ανησυχεί η Αττική;
Επειδή στην Αττική μένει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και έχει περιοχές πυκνοκατοικημένες, άρα η διασπορά μπορεί σταδιακά να μεγαλώσει και να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.

// Είναι απαραίτητο το lockdown;
Είμαι κατά του lockdown. Στην αρχή που κάναμε lockdown ήταν κάτι πολύ καινούργιο, δεν ξέραμε πώς θα εξελιχθεί. Τώρα όμως ξέρουμε τις συνέπειες και όχι μόνο τις οικονομικές. Δεν ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν ψυχολογικά προβλήματα, έχουν αποκτήσει κλειστοφοβία, έχουν πάρει πολλά κιλά στο διάστημα της καραντίνας. Το lockdown θα μας πάει πολύ πίσω. Νομίζω ότι τώρα είναι μονόδρομος η εφαρμογή και η τήρηση με ευλάβεια των μέτρων –οι αποστάσεις και η μάσκα– ώστε να το αποφύγουμε.

// Η εκτίμησή σας για το επόμενο διάστημα;
Θεωρώ ότι τους επόμενους μήνες θα «χορέψουμε» με τον ιό. Εμείς οι υγειονομικοί ζούμε πλέον με αυτόν, κάνουμε ξεχωριστά προγράμματα, προετοιμαζόμαστε, αναδιοργανώνουμε τις μονάδες μας. Ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει ότι θα ζήσει τους επόμενους μήνες με αυτό το πρόβλημα. Τα περιστατικά εμφανίζονται πολλά γιατί τώρα κάνουμε περισσότερα τεστ. Προβλέπω ότι θα ζήσουμε για καιρό ένα τέτοιο κύμα σαν το σημερινό, κάποια στιγμή τα μέτρα θα αποδώσουν, οπότε κατόπιν θα μειωθεί. Ήδη βλέπω το αισιόδοξο ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων αυτήν τη στιγμή έχει μειωθεί κατά δέκα άτομα. Αργότερα θα έχουμε ένα μικρότερο κύμα –εφόσον τηρούμε τα μέτρα– και μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, θα σβήσει.

// Για το εμβόλιο τι βλέπετε;
Θεωρώ ότι το εμβόλιο δεν θα το έχουμε σύ­ντομα. Κάθε εμβόλιο που κυκλοφορεί έχει κάποιες ενδείξεις σχετικά με τις ομάδες που θα πρέπει να το κάνουν, καθώς και την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να οργανώσουμε τη ζωή μας με βάση το εμβόλιο, η ιδέα του εμβολίου αποδυναμώνει την τήρηση των μέτρων, με τα οποία θα ζήσουμε για εβδομάδες ή και μήνες.

 

Αθανασία Λουρίδα: Απαραίτητο το εμβόλιο γρίπης

Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, παρόμοια αυτήν τη στιγμή σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα για μεγάλο και εκτεταμένο lockdown, γιατί δεν μπορεί να το αντέξει η οικονομία μας.

Στην Αττική, που αντιμετωπίζει τώρα πρόβλημα, ίσως να γίνει ένα ολιγοήμερο lockdown, αλλά αυτό είναι θέμα της Πολιτείας και το πώς θα το χειριστεί. Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε τα λεγόμενα on και off, δηλαδή για λίγες μέρες να σταματάμε και μετά να ξαναρχίζουμε, ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η πανδημία.

Είναι πολύ σημαντική η τήρηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων, καθώς και ο έλεγχος της τήρησής τους. Διαπιστώνω όμως καθημερινά ότι δεν τηρούνται, ειδικά από τα νέα παιδιά. Αν τηρηθούν τα μέτρα, δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούμε περισσότερο. Αλλά αυτό, δυστυχώς, πολλοί δεν το καταλαβαίνουν.

// Το ΕΣΥ μπορεί να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή;
Αυτήν τη στιγμή τα πράγματα αντιμετωπίζονται και γίνονται προσπάθειες για να λειτουργήσουν περισσότερα νοσοκομεία, εκτός από τα νοσοκομεία αναφοράς, για ασθενείς με κορονοϊό. Σήμερα έχουμε επιπλέον τρία νοσοκομεία από αυτά που είχαμε τον Μάρτιο. Βέβαια δεχόμαστε μια πίεση γιατί έχει καλυφθεί το 70% σε κλίνες που αφορούν τον κορονοϊό, αλλά έχουμε ακόμη περιθώρια. Το θέμα όμως είναι να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα, ώστε να μην ξεπεράσουμε τα περιθώρια αυτά. Παράλληλα ελπίζουμε ότι φέτος, επειδή υπάρχει η προστασία με τις μάσκες, δεν θα έχουμε τόσο μεγάλη πίεση με τη γρίπη.

// Πότε προβλέπετε να έχουμε εμβόλιο;
Θεωρώ ότι με τις δυσκολίες που υπήρξαν το εμβόλιο της Οξφόρδης πάει πιο πίσω χρονικά. Ελπίζω όμως ότι θα είναι διαθέσιμο τον ερχόμενο Μάρτιο – Απρίλιο.
Ωστόσο αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τι επιπλοκές μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που έχει προσβληθεί από γρίπη ή πνευμονιόκοκκο και ταυτόχρονα με κορονοϊό. Γι’ αυτό οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες να είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ