Μάκης Κουρής: Πίσω από τον κορονοϊό τρέχει η κυβέρνηση…

Μάκης Κουρής: Πίσω από τον κορονοϊό τρέχει η κυβέρνηση…

Δεν πολεμιέται με διαγγέλματα, κύριε Μητσοτάκη

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

-Με την τακτική τού «βλέποντας και κάνοντας», ψάχνει για λεωφορεία και ΜΕΘ, ενώ λοιμωξιολόγοι χτυπάνε την καμπάνα για «ζοφερό χειμώνα», με τα κρούσματα στα ύψη και την οικονομία να βουλιάζει…

Ανώμαλη είναι η προσγείωση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: Από το «Ωσαννά» στο «Σταύρωσον». Από κει που αυτοθαυμαζόταν γύρω στον Μάιο – Ιούνιο για την καθήλωση του κορονοϊού, που δεν βρήκε «θύματα» στην Ελλάδα, η οποία έγινε… σημαιοφόρος στην παγκόσμια κοινωνία και έδινε μαθήματα, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση, με την καμπάνα να χτυπάει σε όλη τη χώρα, στον έναν νομό μετά τον άλλον.

Και η… ατμόσφαιρα βάρυνε με το άνοιγμα των σχολείων, που πρόσθεσε στην… ελεύθερη κυκλοφορία 2.400.000 μαθητές (παρά τις έντονες αντιρρήσεις της εκπαιδευτικής και της ιατρικής κοινότητας), προς μεγάλη χαρά του ιού, που έχει πλέον ευρύτερο πεδίο δράσης… Ιδιαίτερα από τη στιγμή που για τα παιδιά, και ιδιαίτερα τα «πρωτάκια», αλλά και για τους… απείθαρχους γυμνασιόπαιδες, τα μέτρα κατά του κορονοϊού έγιναν «στοιχείο αντίστασης», σε συνδυασμό και με τον συνωστισμό στα μπαράκια και στα στέκια της νεολαίας.

Και όπως μας επισήμανε ένας σημαντικός καθηγητής πανεπιστημίου, η κινητικότητα των 2.400.000 νέων είναι πέντε με έξι φορές μεγαλύτερη, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης, σε συνδυασμό και με την… αντίσταση στα μέτρα κατά του κορονοϊού στα λεωφορεία και γενικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όταν μάλιστα οι επιβάτες είναι ο ένας πάνω στον άλλον και αρχίζουν οι τσακωμοί.
Δυστυχώς, το Μαξίμου άργησε να… ξυπνήσει. Όπως και στο καυτό μέτωπο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αύξηση των «κορονοϊόπληκτων». Και όταν το πήρε χαμπάρι η κυβέρνηση, άρχισαν να τρέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί για να νοικιάσουν ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το αυτονόητο, επίσης, κάνουν και στα ΜΜΜ, από τη στιγμή που υπάρχει συνωστισμός και δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Αφού τα κρατικά ΜΜΜ / λεωφορεία δεν επαρκούν, επιστρατεύουν λεωφορεία των ΚΤΕΛ και τουριστικά. Πάλι καλά που το πήραν χαμπάρι εκεί στο Μαξίμου…

Δυστυχώς, τα κρούσματα δεν μειώνονται, όπως και οι ανθρώπινες απώλειες. Και τις μέρες που έρχονται, με τον χειμώνα εν όψει, που θα είναι πολύ ζοφερός, ΟΛΑ θα δυσκολεύουν.

Το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το ξαφνικό διάγγελμά του το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ανακοινώνοντας ότι τα μέτρα θα ενταθούν στην περίπτωση που δεν τηρηθούν αυτά που ισχύουν, τα οποία είναι… βούτυρο στο ψωμί του κορονοϊού.

Να σημειωθεί ότι έγκριτοι πανεπιστημιακοί λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως τον χειμώνα τα κρούσματα θα είναι βουνό.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του…
Πέραν των λοιμωξιολόγων, όμως, έντονα ανησυχούν και οι οικονομολόγοι (καθηγητές πανεπιστημίων, στελέχη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΕΒΕΠ και όλων των χώρων της Αγοράς), οι οποίοι επισημαίνουν ότι θα είναι τρομακτικές οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία, και πρωτίστως στην Αγορά, όπου καταγράφεται ο αντίκτυπος της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών. Αποταμιεύσεις μιας ζωής θα χαθούν.

Ήδη έχει χαθεί το… οξυγόνο που έδιναν τα διεθνή συνέδρια, οι κρουαζιέρες, ο τουρισμός. Θα νεκρώσουν τα πάντα. Θα κλείσουν επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, και η ανεργία θα φτάσει σε απίστευτα ποσοστά.

Τι πρέπει να γίνει; Ποια είναι η διέξοδος;

Η απάντηση είναι:
• Η μάχη κατά του κορονοϊού πρέπει να συνεχίσει να είναι αμείλικτη, με στόχο οι απώλειες να είναι όλο και λιγότερες και με την ελπίδα ότι θα βρεθεί το εμβόλιο, όμως…
• Το ίδιο και η μάχη για να κρατηθεί ζωντανή η Αγορά, με στόχο τα λουκέτα να είναι όσο γίνεται λιγότερα και η ανεργία στο πιο χαμηλό δυνατό επίπεδο.

Και αυτές τις μάχες πρέπει να τις δώσουμε ΟΛΟΙ μαζί. Με αλληλεγγύη στους αδύναμους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ