Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο «Π»: Αναγκαίος και εφικτός ένας άλλος δρόμος

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο «Π»: Αναγκαίος και εφικτός ένας άλλος δρόμος


Της
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτού Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθήνας


Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε εξαρχής την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία βίαιης αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας και αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων. Δεν στήριξε την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέλεξε την επιδό­τηση της ανεργίας αντί της στήριξης της εργασίας, και με τις πολιτικές της τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μείωσης της ζήτησης, της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μητσοτάκης στην πρό­σφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, σε μια περίοδο δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, ανέφερε ότι η εργασία στην Ελλάδα είναι «ακριβή» και ότι χρειάζεται περαιτέρω ελα­στικοποίησή της, απευθυνόμενος σε εργαζομέ­νους που βρίσκονται είτε σε αναστολή σύμβασης είτε σε υποχρεωτική μείωση μισθού και εκ περιτροπής εργασίας, υποχρε­ωτικής επιβολής απλήρωτων υπερωριών, μείωσης του δώρου των Χριστουγέννων και μονομερούς καθορισμού των υπερωριών από τους εργοδότες.

Η κυβέρνηση προωθεί πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας για έξι μήνες με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την απαγόρευση προηγούμενων απολύσεων. Προαναγγέλει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, προκαλώντας άμεσο πρόβλημα καταβολής των σημερινών επικουρικών συντάξεων και τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Κατά συνέπεια, είτε θα μειωθούν οι συντάξεις είτε το έλλειμμα θα πληρώσουν οι πολίτες με αύξηση φόρων – εισφορών και περικοπή μισθών – επιδομάτων. Πρόκειται για υπονόμευση του δημόσιου και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος και κατάλυση της αρχής της αλληλεγγύης των γενεών, καταδικάζοντας τους νέους ασφαλισμένους στην αβεβαιότητα.

Εμπαίζει τους συνταξιούχους ως προς τα αναδρομικά, καθώς θα πληρωθούν μόνο σε 1 εκατ. συνταξιούχους, σε αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ, και θα μείνουν εκτός 1,5 εκατ. συνταξιούχοι.
Από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, ενώ δεν αφορά τους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή 1.290.000 εργαζόμενους (59%) με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ!

Η ανακοίνωση αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82, με δεδομένη τη νεοφιλελεύ­θερη πολιτική της κυβέρνησης και το σχέδιο Πισσαρίδη, προμηνύει σκληρές επιλογές εις βάρος των εργαζομένων, σύμφωνα με τις πάγιες επιλογές του ΔΝΤ.

Η νέα, μεγάλη αύξηση της ανεργίας στο 18,3% και η πρόβλεψη της ΕΕ ότι θα φτάσει στο 20% επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας αλλά βαθαίνει την ύφεση και διαλύει την αγορά εργασίας.

Η αναβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού παγώνει και το ύψος του επιδόματος ανεργίας. Κάθε άνεργος που έληξε το επίδομά του εν μέσω της πανδημίας είχε μόνο μία δίμηνη παράταση στο επίδομα ανεργίας. Όμως αυτό είναι μέτρο παροδικό, που έχει αφήσει ήδη πολλούς ανέργους χωρίς εισόδημα.

Σήμερα, ένας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τον κεντρικό κορμό του αριστερού και προοδευτικού χώρου. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ανέπτυξε τους βασικούς άξονες μιας εναλλακτικής, κοστολογημένης και αξιόπιστης πρότασης, με εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της εργασίας, των αγροτών, της ζήτησης και των κοινωνικά ευάλωτων. Μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της ύφεσης και των δραματικών συνεπειών της πανδημίας και την έξοδο από την πολύπλευρη, υγειονομική, οικονομική, κοινωνική και κλιματική κρίση. Μια πρόταση που αποτελεί το πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας, που εκφράζει μια νέα προοδευτική κοινωνική συμμαχία και πλειοψηφία ελπίδας και προοπτικής.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ