Μ. Χαρακόπουλος: “Οι χριστιανικές αξίες βασικός πυλώνας της Ευρώπης!”

Μ. Χαρακόπουλος: “Οι χριστιανικές αξίες βασικός πυλώνας της Ευρώπης!”

«Δεν λησμονούμε ότι ως ορθόδοξοι, εμείς δεν είμαστε παρά παιδιά και εγγόνια της ελληνορθόξης βυζαντινής αυτοκρατορίας, της Ρωμανίας, του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. Επιδιώκουμε να αναδεικνύουμε αυτά τα κοινά στοιχεία που μας ενώνουν.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρώπη έχει κάποιους βασικούς πυλώνες κι ένας από αυτούς τους πυλώνες είναι ο χριστιανισμός, είναι οι χριστιανικές αξίες». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην δημοσιογράφο κ. Κατερίνα Χουζούρη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι η ΔΣΟ προγραμματίζει για την επόμενη χρονιά «τρεις σημαντικές εκδόσεις, που μπορούν να προκαλέσουν αντίστοιχα εκδηλώσεις παρουσιάσεις σε όλο τον κόσμο:

Διάλογος χριστιανισμού με ισλάμ

Το πρώτο είναι η έκδοση των πρακτικών του διεθνούς συνεδρίου που είχαμε κάνει πριν δύο χρόνια στον Λίβανο με θέμα “Ενότητα στην πολυμορφία και βασικές αρχές της ελευθερίας για τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους στη Μέση Ανατολή”. Ήταν ένα συνέδριο κοινοβουλευτικού διαλόγου. Τα πρακτικά αυτού του διαλόγου είναι πολύ επίκαιρα γιατί δυστυχώς δεν έχει υπάρξει ούτε αλληλοκατανόηση, ούτε κατάπαυση του πυρός, αντιθέτως έχουμε διώξεις για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των χριστιανών στην Μέση Ανατολή. Θα τα εκδώσουμε σε έναν τόμο, σε διάφορες γλώσσες, ελληνικά ρωσικά, αραβικά, αγγλικά -τουλάχιστον στις 4 αυτές γλώσσες που χρησιμοποιούμε στη ΔΣΟ- και αντίστοιχα μπορούν να προκληθούν παρουσιάσεις και εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες την επόμενη χρονιά.

Η Αγία Σοφία στον ορθόδοξο κόσμο

Το δεύτερο που ετοιμάζουμε, με αφορμή την προκλητική βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς στην Πόλη από τους Τούρκους, και σε αποδοχή της πρότασης του Ρώσου συναδέλφου από την Επιτροπή Πολιτισμού της ΔΣΟ, του κ. Ιβάν Σούχαροφ, είναι να αναδείξουμε την ιδιαίτερη σχέση των Ορθοδόξων με την Αγία Σοφία, την δοξολογική μας σχέση με τη Σοφία του Θεού και τους ναούς που έχουν αναγερθεί σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο προς τιμήν της. Έτσι, πέραν της Αγίας Σοφίας στην Πόλη θα αναδείξουμε αντίστοιχους ναούς που είναι αφιερωμένοι στη Σοφία του Θεού σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο, που έχουν μια εμβληματική σημασία για κάθε χώρα και αυτός ο τόμος θα είναι τεκμηριωμένος με ντοκουμέντα, και τεκμήρια φωτογραφικά και αναλύσεις σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και θα παρουσιαστεί σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο.

Το Άγιο Όρος στην τουρκοκρατία

Και τελευταίο, με αφορμή το σημαντικό γεγονός που έχουμε του χρόνου στη χώρα μας, τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, τον αγώνα της ανεξαρτησίας, θα προετοιμάσουμε μια ανάλογη έκδοση για τη “διορθόξη παρουσία του Αγίου Όρους στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, 1430-1912”. Η ελληνική επανάσταση δεν ήταν ένα τοπικό γεγονός. Επηρέασε την παγκόσμια ιστορία και έχει ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή και τους λαούς γιατί στην οθωμανική κυριαρχία δεν ήμασταν μόνον εμείς. Αιώνες ήταν υπόδουλοι διάφοροι ορθόδοξοι λαοί από τη Βαλκανική μέχρι τη Μέση Ανατολή. Πιστεύω ότι θα είναι μια υψηλού επιπέδου έκδοση. Θα είμαστε σε συνεργασία με τη φωτοθήκη της Σιμωνόπετρας για να αντλήσουμε και φωτογραφικό υλικό και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο των ευρύτερων εορτασμών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας για την ιστορική αυτή επέτειο της δημιουργίας του νέου ελληνικού κράτους και της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού».

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/DTrEKBRwYL0


Σχολιάστε εδώ