Κυβέρνηση σε σύγχυση…

Κυβέρνηση σε σύγχυση…

– Αρρυθμίες, έλλειψη συντονισμού, φάλτσα υπουργών, απογοήτευση στους βουλευτές

Φαινόμενα αποδιάρθρωσης, έλλειψη συ­ντονισμού και συνοχής αλλά και κρούσματα απειθαρχίας εκδηλώνονται στην κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα (και) της πίεσης που δέχεται λόγω της έντασης των προβλημάτων που έχουν ενσκήψει στη χώρα.

Ο βαθμός συνέπειας και αποτελεσματικότητας έχει υποχωρήσει και τα πρώτα δείγματα φθοράς άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στις δημοσκοπήσεις. Και όλα αυτά 14 –μόλις– μήνες μετά τις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης, ενώ το μέλλον φαντάζει ιδιαιτέρως δυσοίωνο.

Δεδομένου ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να επιχειρεί σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα (πανδημία, οικονομική κρίση, ελληνοτουρκικά, Μεταναστευτικό κ.ά.), αυτό έχει ως συνέπεια να ατονήσει ο εκ μέρους του έλεγχος του Υπουργικού Συμβουλίου. Ευνόητο είναι η… ορχήστρα να χάσει το τέμπο της και τα φάλτσα να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Το «αλαλούμ» στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Π. Πολάκη και το «φιάσκο» με τις μάσκες στα σχολεία αποκάλυψαν τις δυσλειτουργίες και την έλλειψη συνεννόησης, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και στο προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη. Παρά τον θόρυβο (πολιτικό και όχι μόνο…) που προκλήθηκε, ο πρωθυπουργός απέφυγε να λάβει οποιοδήποτε μέτρα ή να καλέσει σε απολογία τους… υπεύθυνους. Δεν θέλησε να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις σε καθεμία από τις υποθέσεις; Φοβήθηκε τις πιθανές παρενέργειες; Ίσως και τα δύο μαζί…

Tο πρωθυπουργικό επιτελείο

Τα πρόσωπα που συγκροτούν το πρωθυπουργικό επιτελείο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έχουν ούτε την πολιτική τριβή, ούτε το κύρος να διαχειριστούν αντ’ αυτού τις μικρές ή μεγάλες κρίσεις που προκύπτουν, με αποτέλεσμα οι εντολές του κ. Μητσοτάκη να φτάνουν στα υπουργικά γραφεία με καθυστέρηση και χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα.

Tο Υπουργικό Συμβούλιο… υπολειτουργεί

Σε γενικές γραμμές, το Υπουργικό Συμβούλιο… υπολειτουργεί. Με εξαίρεση όσους εμπλέκονται στο ζήτημα της πανδημίας, του Μεταναστευτικού και των ελληνοτουρκικών, όλοι οι άλλοι υπουργοί έχουν χαμηλώσει αισθητά τους τόνους των προσπαθειών.

Υπάρχουν δε κι ορισμένοι που έχουν, κατά το κοινώς λεγόμενο, κατεβάσει τα μολύβια. Μία από τις αιτίες για την κατάσταση αυτή έχει να κάνει με τις διορθωτικές αλλαγές που έγιναν προ διμήνου στη σύνθεση της κυβέρνησης. Διορθώσεις που όχι μόνο δεν έλυσαν κάποια από τα προβλήματα, αντίθετα πρόσθεσαν κι άλλα. Εξ αυτού, δεν είναι λίγοι εκείνοι –κι εντός του Μεγάρου Μαξίμου– που υποστηρίζουν ότι σε πρώτη ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό, προκειμένου αφενός να τακτοποιήσει τις πολλές αρρυθμίες που υπάρχουν στα ενδότερα του Υπουργικού Συμβουλίου και αφετέρου να ενισχύσει τη δυναμική της κυβέρνησης. Ωστόσο, με ανοιχτά όλα τα μεγάλα ζητήματα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων σε συγκεκριμένα υπουργεία, διότι κάτι τέτοιο θα φρέναρε τις προσπάθειες των εμπλεκόμενων υπουργών.

Απογοητευμένοι και ανήσυχοι οι βουλευτές

Την ίδια στιγμή, στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας τα συναισθήματα είναι… ανάμεικτα. Κυριαρχούν η ανησυχία, ο προβληματισμός και, εσχάτως, η απογοήτευση. Δεν είναι μόνο οι αρρυθμίες στην κυβέρνηση και τα «φάλτσα» των υπουργών που πυροδοτούν τους φόβους τους. Είναι και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια με τέτοια μαζικότητα και αυτήν την ένταση.

Και μπορεί οι δημοσκοπήσεις να συνεχίζουν να καταγράφουν την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεδομένου ότι τα προβλήματα είναι ανοιχτά και… χειροτερεύουν, οι βουλευτές φοβούνται ότι αργά ή γρήγορα το κλίμα στην κοινωνία θα αλλάξει –και όχι προς το καλύτερο– για την κυβέρνηση. Υπάρχουν από την άλλη και τα ενδογενή προβλήματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αρκετοί είναι οι βουλευτές που δυσανασχετούν για την… έλλειψη επικοινωνίας (επαφής) με τον πρωθυπουργό, την αδυναμία συνεργασίας με τους περισσότερους υπουργούς αλλά και για το ότι σε θέσεις-κλειδιά τοποθετούνται πρόσωπα που δεν έχουν καμιά σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ εκείνοι παραμένουν… απλοί θεατές του τρένου της εξουσίας. «Μας θυμούνται μόνο όταν πρέπει να ψηφίσουμε στη Βουλή», είναι η… μόνιμη επωδός των γαλάζιων βουλευτών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ