Ανανέωση παντού, στόχος του Τσίπρα

Ανανέωση παντού, στόχος του Τσίπρα

Αποφασισμένος να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ωθώντας στο περιθώριο τις δυνάμεις εκείνες που αντιτίθενται στο εγχείρημα, εμφανίζεται ο Αλ. Τσίπρας.

Καθιστώ­ντας σαφές προς όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες –χωρίς ωστόσο ενδείξεις αλαζονείας– ότι είναι εκείνος που θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις επιλογές και στη στρατηγική του κόμματος.

Το πρώτο μήνυμα με αποδέκτες εντός κι εκτός των κομματικών τειχών το έστειλε με τις πρόσφατες αλλαγές σε θέσεις-κλειδιά καθώς και στο σώμα των τομεαρχών.

Το δεύτερο μήνυμα θα έρθει οσονούπω, με τις αλλαγές σε όλη σχεδόν την κομματική πυραμίδα (γραμματείες, νομαρχιακές οργανώσεις κ.ά.), καθότι ο κ. Τσίπρας θέλει να στήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέες, πιο ισχυρές βάσεις και με πρόσωπα νέα και άφθαρτα, ούτως ώστε να δώσει προς τα έξω το στίγμα ενός σύγχρονου κόμματος και σταδιακά να διεκδικήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών. Σε συνδυασμό με τη διατύπωση ενός πειστικού αντιπολιτευτικού λόγου, που θα αντικρούει και θα καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης.

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί ικανοποίηση για την αποδοχή που είχαν οι πρόσφατες αλλαγές στις θέσεις των τομεαρχών.

Ακόμη κι αν κάποιοι δυσαρεστήθηκαν με τις επιλογές του κ. Τσίπρα δεν θέλησαν (ή δεν τόλμησαν) να δημοσιοποιήσουν την… απογοήτευση ή τη διαφωνία τους. Νέα πρόσωπα μπήκαν στο παιχνίδι, οι παλιοί πήραν την… άγουσα ή αποδυναμώθηκαν.

Τι έχει συμβεί εως τώρα

Ο Π. Σκουρλέτης («Νο2» του κόμματος μέχρι πρότινος) παραχώρησε τη θέση του στον Δ. Τζανακόπουλο και εξοστρακίσθηκε στη Βουλή, σε ρόλο απλού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, θέση από την οποία πολύ δύσκολα θα ελέγχει του αρμούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έ­κανε από τη θέση του γραμματέα. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη αλλαγή θα περιορισθεί η εσωστρέφεια, πέραν του ότι θα υπάρχει ενιαία γραμμή σε όλα τα ζητήματα.

Η απόφαση του κ. Τσίπρα να καθαιρέσει τον κ. Τσακαλώτο από τη θέση του τομεάρχη, αναβαθμίζοντάς τον ωστόσο σε ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου-συντονιστή, απέτρεψε γκρίνιες και δυσαρέσκειες από τον άλλοτε «τσάρο» της οικονομίας.

Με την κίνησή του αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κι έναν δεύτερο στόχο: Να ακυρώσει το εγχείρημα του κ. Τσακαλώτου να εμφανίζεται ως αρχηγός ομάδας («53»).

Ο τομέα της Οικονομίας προβληματίζει;

Προβληματισμός στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πάντως για ορισμένες επιλογές του κ. Τσίπρα όσον αφορά τους τομεάρχες. Πρώτον και κύριον για την απόφασή του αναθέσει τον τομέα της Οικονομίας στην Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δεν έχει τις αναγκαίες γνώσεις, δεν διαθέτει τις απαιτούμενες διασυνδέσεις με οικονομικά συστήματα εντός κι εκτός Ελλάδας.

Ζήτημα με τον νέο εκπρόσωπο;

Ζήτημα υπάρχει και για τον (νέο) εκπρόσωπο Τύπου Ν. Ηλιόπουλο, ο οποίος δεν διαθέτει ούτε την ευφράδεια ούτε το επικοινωνιακό χάρισμα, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη θέση. Από την άλλη ο λόγος του είναι «ξύλινος», αφοριστικός και σε πολλές περιπτώσεις ακραίος για τα δεδομένα του νέου ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να στήσει ο κ. Τσίπρας.

Είναι από την άλλη γνωστό σε όλους ότι ο κ. Ηλιόπουλος δεν είναι κι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ως εκπρόσωπος Τύπου θα κληθεί να υπερασπιστεί πολλάκις τους επόμενους μήνες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ