Μια ανάσα από την καραντίνα στην Αττική: Φόβοι για 1.000 κρούσματα την ημέρα – Τι λένε καθηγητές στο «ΠΑΡΟΝ»

Μια ανάσα από την καραντίνα στην Αττική: Φόβοι για 1.000 κρούσματα την ημέρα – Τι λένε καθηγητές στο «ΠΑΡΟΝ»

– Tι λένε στο«ΠΑΡΟΝ» οι καθηγητές Γιάννης Τούντας και Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Μια ανάσα από ένα νέο γενικό lockdown βρίσκεται η Αττική, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σταδιακά και με ανησυχητικούς ρυθμούς, ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού.

Στην παρούσα φάση τα κρούσματα κινούνται σταθερά σε τριψήφιους (πάνω από 300) αριθμούς, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι προϊόντος του χρόνου οι αριθμοί θα ανεβαίνουν. Χωρίς να αποκλείουν το εφιαλτικό σενάριο των 800 – 1.000 κρουσμάτων την ημέρα! Οι επιστήμονες πάντως ομολογούν ότι αδυνατούν να προβλέψουν με ακρίβεια την εξέλιξη που μπορεί να έχει η πανδημία, καθώς υπάρχει μια συνεχής ανατροπή των δεδομένων.

Πριν από το καλοκαίρι είχαν την εκτίμηση ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα επιβράδυνε την εξάπλωση του ιού, ωστόσο τα γεγονότα τούς διέψευσαν. Η κυβέρνηση, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγει ένα νέο σοκ στα 5.000.000 των κατοίκων του λεκανοπεδίου με την επιβολή ενός νέου lockdown, επιλέγει την κλιμακωτή εφαρμογή νέων, πιο αυστηρών κάθε φορά μέτρων.

Με την ελπίδα ότι με την πιστή εφαρμογή των μέτρων θα περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και δεν θα υποχρεωθεί να καταφύγει στην έσχατη λύση: Μια νέα καραντίνα, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων, που θα έχει ισχύ για το διάστημα από 21 Σεπτεμβρίου μέχρι 4 Οκτωβρίου.

Μεταξύ άλλων: Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, εξαιρουμένων εστιατορίων, καφέ, μπαρ κ.ά. Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Ορίζεται ανώτατο όριο 20 ατόμων για γάμους, κηδείες και βαπτίσεις.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, θεσπίζεται ως υποχρεωτική η τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που επιτελούν εργασίες γραφείου ή μπορούν να γίνουν και εξ αποστάσεως. Ενώ, σε μια προσπάθεια να περιορισθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αποφασίσθηκε η προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους σε… δόσεις, 7, 8 και 9 το πρωί.

Σε δόσεις (τέσσερις για την ακρίβεια) μπορεί να γίνεται η προσέλευση και η αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Υπό μορφή συστάσεως, κλήθηκαν οι πολίτες άνω των 65 ετών στο διάστημα μέχρι την 4η Οκτωβρίου να περιορίσουν στις απολύτως απαραίτητες τις μετακινήσεις τους καθώς και τις επαφές τους με πρόσωπα πέραν του συγγενικού τους περιβάλλοντος.

Πώς φθάσαμε να έχουμε αυτήν την ανοδική πορεία στα κρούσματα του κορονοϊού και να συζητάμε για νέα καραντίνα;

Το «ΠΑΡΟΝ» ζήτησε τις απόψεις δύο κορυφαίων επιστημόνων της χώρας μας, του Γιάννη Τούντα (καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντή του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής) και του Δημοσθένη Σαρηγιάννη (καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), ο οποίος από τον Ιούλιο είχε προβλέψει σε ειδική μελέτη του την έξαρση των κρουσμάτων.

Και οι δύο καθηγητές συγκλίνουν στο ότι δεν φταίει μόνο η χαλάρωση των μέτρων αλλά και οι πολλοί ασυμπτωματικοί τουρίστες που ήρθαν στη χώρα όταν άνοιξαν οι πύλες, ενώ οι προβλέψεις τους για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες. Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο καθηγητών έχουν ως εξής:

Γιάννης Τούντας: Θα κερδίσουμε τη μάχη, αν…

Ήταν αναμενόμενο ότι μετά τη λήξη του πρώτου κύματος τον Μάιο θα είχαμε μια αναζωπύρωση της επιδημίας λόγω της χαλάρωσης των μέτρων με τη λήξη του lockdown και λόγω του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου, αφού θα είχαμε εισαγόμενα κρούσματα, ενώ θα είχαμε επιπλέον κρούσματα και από τη μετακίνηση του πληθυσμού για τις διακοπές σε τουριστικές περιοχές.

Η άρση της καραντίνας δεν έγινε βιαστικά, γιατί όταν είδαμε τα νούμερα μέσα στον Μάιο σχεδόν να μηδενίζονται δεν υπήρχε κανένας λόγος να παραμένουμε κλεισμένοι στο σπίτι. Αυτό που θα μας είχε βοηθήσει ώστε να έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε μικρότερες διαστάσεις θα ήταν να είχαμε εφαρμόσει τη γενικευμένη χρήση της μάσκας νωρίτερα και να είχαμε περιορίσει το δικαίωμα των συναθροίσεων το καλοκαίρι σε μπαρ, πανηγύρια, γάμους και βαφτίσια.

Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα. Δεν αναφέρομαι τόσο στα τριψήφια πλέον διαγνωσμένα ημερήσια κρούσματα, γιατί έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι εξετάσεις που διενεργούνται τώρα σε σχέση με την άνοιξη, αφού από τις περίπου 800 την ημέρα έχουμε φθάσει τις 15.000. Είναι φυσικό, αφού όσες περισσότερες εξετάσεις κάνουμε θα εντοπίζουμε περισσότερα κρούσματα, γιατί υπάρχουν πολλά ασυμπτωματικά, τα οποία ανέρχονται μέχρι και στο 40%.

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι δύο άλλοι σημαντικοί δείκτες, οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι. Τον Αύγουστο είχαμε έναν τριπλασιασμό των θανάτων και έναν τετραπλασιασμό των διασωληνωμένων ασθενών. Αυτοί οι ρυθμοί έχουν επιταχυνθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια αυξητική τάση της επιδημίας, η οποία θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. Οι επόμενοι μήνες, λοιπόν, θα είναι πολύ δύσκολοι και θα πρέπει να δοθεί μια πολυμέτωπη μάχη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το δεύτερο κύμα, ώστε να μη μετατραπεί σε πολύ επικίνδυνο.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Ήταν βιαστική η άρση της καραντίνας

Από τις αρχές Ιουλίου είχαμε προειδοποιήσει με μελέτη μας ότι θα έχουμε αυτήν την έξαρση. Η ανάλυση της δυναμικής της πανδημίας στη χώρα έδειξε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής, που είχε επέλθει από το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των συνόρων, αφού υπήρξε ένας σημαντικός αριθμός ασυμπτωματικών τουριστών.

Συμπολίτες μας πήγαν διακοπές χαλαρά, με ελάχιστα μέτρα προστασίας, συνάντησαν ασυμπτωματικούς φορείς και τώρα στην επιστροφή τους στα αστικά κέντρα διασπείρουν τον ιό στις οικογένειες τους ή στην εργασία τους.

Αυτήν τη στιγμή δεν είναι επιβεβλημένο ένα νέο lockdown, αρκεί να τηρήσουμε αυστηρά τα νέα περιοριστικά μέτρα, ειδικά στην Αττική. Κοινωνική απόσταση και μάσκα παντού, τηλεργασία άμεσα μπορούν να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι στην ανάλυση που κάνουμε μελετάμε ένα νέο lockdown, όχι αναγκαστικά για έναν έως δύο μήνες, αλλά με πιο ευέλικτο σχήμα.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχε καθυστερήσει η άρση της καραντίνας κατά έναν μήνα παραπάνω και αυτό θα μας είχε οδηγήσει σε λιγότερα κρούσματα αυτήν την εποχή, γιατί θα καθυστερούσε την αλληλεπίδραση των Ελλήνων με τους ασυμπτωματικούς ξένους τουρίστες. Έτσι, λοιπόν, πήραμε ένα ρίσκο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ