Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Ζήτησε 158 συγνώμες… Τι είπε για τα εθνικά, τα εξοπλιστικά, τον Ερντογάν, τις μάσκες, την οικονομία
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από ό,τι σήμερα, βρήκαμε άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και τους εταίρους μας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, ερωτηθείς γιατί κάποια από τα μέτρα που παρουσίασε χτες, δεν έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας γιατί στην Ευρώπη ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα η κυβέρνηση έχει 37 δισ ευρώ στα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων που αφήσαμε εμείς και έχει πρόσβαση φτηνού δανεισμού. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα τα μέτρα που προτείνουμε», σημείωσε.
Ειδικότερα, είπε ότι 3 δισ είναι τα μόνιμα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «και είναι επιβεβλημένα, απολύτως ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Τα έκτακτα μέτρα, για όσο διαρκεί η κρίση, έχουν κόστος περίπου 8 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους, είπε, προσθέτοντας ότι επίσης «είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην οδηγηθούμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας».
Στο οικονομικό πεδίο, έταξε προεκλογικά ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές και πριν έλθει η πανδημία, από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση. Και στην πανδημία λέει ότι έχει δώσει 24 δισ ευρώ και έχει δώσει μόνο 4,6 δισ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
«Αν η επιστημονική κοινότητα υποδείξει lockdown, το ουσιαστικό ερώτημα δεν είναι τι θα κάνουμε εμείς, αλλά τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση για να φτάσουμε εκεί»
«Θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για τη δημόσια υγεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, αν θα υποστηρίξει ενδεχόμενο δεύτερο lockdown.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε τον χρόνο που του έδωσε ο κόσμος με τη στάση του για να ενισχύσει το ΕΣΥ και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να ανακοινώνεται ότι μένουν μόνο 22 κλίνες ΜΕΘ αδιάθετες στην Αττική, είπε.
Σημείωσε ότι «πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία».
«Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχειοθετείται, από την πολιτική του»
«Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχειοθετείται, από την πολιτική του» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και εξήγησε: «δεν είναι μόνο η Συμφωνία Πρεσπών. Ο άνθρωπος, και το ξέρουμε, δεν είχε ουσιαστική διαφωνία με την Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους. Τώρα δίνει και μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας…
Ελληνοτουρκικά
Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Ερντογάν σε δύσκολες φάσεις, όπως εκείνη της μεταναστευτικής κρίσης και πολλά ακόμη, αλλά παρόλα αυτά δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας – Και με δύσκολες τηλεφωνικές επικοινωνίες με σκοπό να παίξει η Ελλάδα σημαντικό ρόλο
Ο Ερντογάν ήρθε στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια όπου Τούρκος πρόεδρος που είχε να έρθει στη χώρα – Ο Ερντογάν δεν είναι απομονωμένος ούτε απρόβλεπτος και το βλέπουμε όλοι.
Έχουμε μια και μόνη διαφορά με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα
Πρέπεινα πειστεί η Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου από την ΕΕ κι άλλους διεθνείς φορείς
Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης ένα χρόνο τώρα ακολουθεί μία στρατηγική ‘βλέποντας και κάνοντας’.
Κινείται χωρίς πυξίδα. Αν ο κ. Μητσοτάκης βαδίζει πάνω στην Εθνική Γραμμή, την εθνική στρατηγική δηλαδή να προχωρήσει μία στρατηγική που προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα με προοπτική τη Χάγη τότε γιατί από τον Ιούλιο που εξελέγη μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου που υπεγράφη το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν πίεσε την Τουρκία για διερευνητικές ή για ΜΟΕ;
Συναντούσε (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) τον Ερντογάν και ούτε που ψέλλιζε για το Αιγαίο.
Η κυβέρνηση κινείται με διγλωσσία και χωρίς να λέει την αλήθεια στο λαό – Οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν οτι δεν απειλεί και διεκδικεί μόνο την Ελλάδα – Έχει να κάνει και με τις εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη.
Ακούω ότι επίκειται η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, να χαιρετήσω αυτή την εξέλιξη αν είναι αληθής η είδηση. Είναι θετικό να υπάρξει επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Εμείς πιστεύουμε αταλάντευτα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διερευνητικές για τη υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν να πάμε σε διεθνές δικαστήριο. (…)
Η κυβέρνηση οφείλει μία επίσημη ενημέρωση. Ξαφνικά μετά από ένα μήνα όπου το Oruc Reis δεν άφησε σπιθαμή προς σπιθαμή τη νοτιανατολική μεσόγειο, νοτίως του Καστελορίζου, ξαφνικά αποσύρθηκε και ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές. Πολύ ευχάριστο. Υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό; Είναι ένα ερώτημα. Ή ήταν μία ξαφνική απόφαση του Τούρκου προέδρου. Μακάρι να είναι το δεύτερο. Υπήρξε κάποια συμφωνία ή συνεννόηση στο Βερολίνο η οποία επανεργοποιήθηκε και αν ναι ποια είναι αυτή; Ή δεν υπήρξε τίποτα εκεί; (…)
Θα μας πουν τελικά τι ήταν αυτό; Το περιεχόμενο ποιο ήταν; Και το δεύτερο ερώτημα αν η ατζέντα των διερευνητικών – που καλώς να έρθουν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές – θα είναι η ίδια με αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016.
Το ερώτημα είναι που θα καταλήξουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία ώστε να πάμε στη Χάγη.
Στην εξωτερική πολιτική οφείλουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας – Αν ο Νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος πρέπει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να πάρουμε μια κοινή απόφαση διαφορετικά πρέπει να υπερασπιστεί τα εθνικά μας δικαιώματα.
Όταν το Barbaros παραβίασε τα δικαιώματα μας στείλαμε το Νικηφόρος Φωκάς – Τώρα η κυβέρνηση τι ακριβώς κάνει με το Oruc Reis.
Δεν πας σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία έχοντας από πριν υπονομεύσει τις θέσεις σου.
Για έρευνες του ORUC REIS
Δεν υπάρχει ερώτημα. Υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ακόμα και αν ισχύει η άποψη που λέει ότι οι έρευνες που διεξήχθησαν δεν ήταν ποιοτικά άριστες λόγω του ότι υπήρχαν παρακείμενα πλοία αυτό που μας αφορά δεν είναι το ποιοτικό αποτέλεσμα των εκλογών είναι το γεγονός ότι έγιναν έρευνες εντός της περιοχής που εμείς θεωρούμε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο ότι ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και έγιναν χωρίς καμία συννενοηση και καμία άδεια. Άρα αυτό είναι παραβίαση – επαναλαμβάνω, όχι κυριαρχίας, αλλά κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα κάποιας ρήτρας καλής θέλησης και καλής γειτονίας που πρέπει να ζητηθεί και επειδή δεν γνωρίζω δεν μπορώ να φανταστώ βέβαια ότι απλά δεχόμαστε να μη θέσουμε θέμα κυρώσεων επειδή η Τουρκία απέσυρε το πλοίο χωρίς εγγυήσεις. Δεν μπορώ να το φανταστώ. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν αυτές οι εγγυήσεις. Αν υπάρχει γραπτή εγγύηση από την Τουρκία ότι δεν θα βγάλει το Oruc Reis όλα καλά. Αν δεν υπάρχει νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ελληνική κυβέρνηση από το να διεκδικήσει κυρώσεις στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Τραπεζικό σύστημα
Δεν θέτω θέμα εθνικοποίησης των τραπεζών αλλά να ασκήσει το Δημόσιο τα δικαιώματα του με βάση τις μετοχές που κατέχει. Στις τράπεζες αλλάζουν σήμερα θέσεις όπως στις μουσικές καρέκλες.
Τώρα που η χώρα έχει σταθεί στα πόδια της όλα αυτά τα κακώς κείμενα με τις τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν. Οι τράπεζες δεν παίζουν το ρόλο τους στην πραγματική οικονομία
– Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν
– Οι τράπεζες έχουν λάβει 7 δισ ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στις μικρές επιχειρήσεις έχουν δώσει 2,5 δισ ευρώ. Δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας χωρίς τα σωστά εργαλεία.
Οι σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ
Δεν έχω ούτε αριστερόμετρο ούτε προοδευτικόμετρο», σχολίασε, προσθέτοντας ότι εφόσον το ΚΙΝΑΛ αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα του προοδευτικού χώρου, δεν θα μπορούσε ο ίδιος να πει ότι αυτό δεν ισχύει. Σημείωσε ωστόσο, ότι «αυτό θα πρέπει να το αποδεικνύει και να το αποδείξει το ΚΙΝΑΛ και το επόμενο διάστημα, στα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας». Ανέφερε ότι η βασική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές «στήριξε την ΝΔ, σε ακραίες μάλιστα πολιτικές επιλογές, και στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά και μετά, υπέπεσε σε τρία στρατηγικά ολισθήματα: Η απόφαση του να μην υποστηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρώπη, η επιλογή να καταψηφίσει την πρόταση για την απλή αναλογική και η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει ένα βαθιά αντιδημοκρατικό νόμο που βάζει γύψο στο δικαίωμα των διαδηλώσεων».
«Η κοινωνία κρίνει και κατατάσσει τις δυνάμεις, όχι με βάση όσα δηλώνουν, αλλά και με βάση όσα πράττουν», τόνισε.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, newpost.gr