Ν. Δένδιας: Ζητάμε να υπάρξει προετοιμασία λίστας κυρώσεων για την Τουρκία

Ν. Δένδιας: Ζητάμε να υπάρξει προετοιμασία λίστας κυρώσεων για την Τουρκία

«Ζητάμε όμως από τους φίλους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει μία προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων, οι οποίες δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία – κάτι που εμείς απευχόμαστε – επανέλθει στη λογική των παράνομων ενεργειών» τόνισε από την Πράγα μετά τη συνάντησή του με τον Τσέχο ομόλογό του, Τόμας Πέτριτσεκ (Tomáš Petříček), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επίσης,  ο κ. Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες.

«Κοινός μας στόχος είναι ότι η λύση των προβλημάτων είναι ο διάλογος, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, όπου  η απόπειρα επιβολής διά της ισχύος δεν έχει καμία θέση και κανένα νόημα» προέταξε ο κ. Δένδιας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν εκτενή συζήτηση για το μεταναστευτικό, καταρχήν ως προς τις αιτίες του φαινομένου, ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης, ως προς τους τρόπους προστασίας και των κοινωνιών, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ασύλου αλλά και ως προς τη δημιουργία ενός προγράμματος επιστροφών αυτών που δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες προέλευσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, συζήτησαν για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσης, για τη δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος, για τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης ώστε να δεχθούν πίσω τους υπηκόους τους και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα ποσά τα οποία είναι στη διάθεση μας σαν αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες προέλευσης ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του.

Ακόμα, συζήτησαν για την προστασία των συνόρων της Ε.Ε., με τον κ. Δένδια να τονίζει πως η Ελλάδα είναι  χώρα που υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευχαρίστησε τον Τσέχο ομόλογό του για τη βοήθεια με την οποία η Τσεχία αμέσως εκδήλωσε την παρουσία της, τόσο στην κρίση μετά από τα γεγονότα της Μόριας όσο και για την κρίση στον Έβρο τον παρελθόντα Φεβρουάριο και Μάρτιο. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Δένδιας έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, τονίζοντας πως αποδείξαμε τότε, ότι μπορούμε να υπερασπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα σύνορα της Ευρώπης.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ