Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

♦♦♦ Μεγάλη βουτιά… βάθους 84,8%… πέτυχαν οι αεροπορικές μεταφορές το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έναντι αύξησης 16,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

♦♦♦ Τα ΕΛΠΕ είναι εδώ και βοηθούν στη σκληρή μάχη κατά του κορονοϊού. Δώρισαν 3.000 διαγνωστικά τεστ Covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο». Επίσης, ανέλαβαν την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου για τη δημιουργία χώρου βραχείας νοσηλείας και την παροχή υπερσύγχρονων αναπνευστήρων για όσους νοσηλεύονται λόγω της νόσου.

♦♦♦ Για να μην ξεχνιόμαστε και νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα πουθενά… Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη κατέγραψε μείωση κατά 10,1%, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 10,3%, οι εξαγωγές κατά 32,1% και οι εισαγωγές κατά 17,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

♦♦♦ Άλλοι φροντίζουν για το αύριό τους. Εμείς; Η Ολλανδία σε ορίζοντα πε­νταετίας θα επενδύσει 20 δισ. ευρώ σε προγράμματα για εκπαίδευση, υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη για να στηρίξει την οικονομία της λόγω της πανδημίας.

♦♦♦ Συγκρίσεις… Η ύφεση στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν 7,9%, όταν στην Ευρωζώνη ήταν 9,1%, στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

♦♦♦ Να και ένα καλό νέο… Αυξήθηκαν κατά 9,2% οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιούλιο. Μια ακόμη ανάσα…

♦♦♦ Να και μια επιτυχία του Τραμπ: Στο 8,4% υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ. Έπεσαν έξω ακόμη και οι αναλυτές, που την υπολόγιζαν στο 9,8%!

♦♦♦ Δεν έχει η Ελλάδα την παγκόσμια πρωτιά στα «κόκκινα» δάνεια. Μπροστά πάει η Κίνα, όπου τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει στα 497 δισ. δολ. (3,4 τρισ. γιουάν). Αιτία, η κρίση…

♦♦♦ Πρωτοπόροι οι Άγγλοι: Αγορά καφέ και σνακ από αλυσίδα στο Λονδίνο με μηνιαία συνδρομή. Τη λανσάρει η εταιρεία Pret A Manger για να ανακόψει τη μείωση του τζίρου της. Ετοιμάζει, μάλιστα, κι άλλες καινοτομίες, όπως το να παρατείνει τις ώρες με τις προσφορές σε γεύματα και σε παραδόσεις κατ’ οίκον, ενώ έχει ξεκινήσει να πωλεί στην Amazon καφέ ιδιωτικής ετικέτας.

♦♦♦ Από 18 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τα έσοδα από τον εξωτερικό τουρισμό φέτος η πανδημία τα… προσγείωσε στα 2,980 δισ. ευρώ, ήτοι μείον 15 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, ανά μήνα τα έσοδα ήταν: 680 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και 1,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Στην εστίαση ο τζίρος τον φετινό Ιούνιο ήταν μειωμένος κατά 40% σε σύγκριση με τον περσινό, ο Ιούλιος κατά 30% και ο Αύγουστος κατά 10%.

♦♦♦ Σε 19,1 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία του ενεργητικού του ασφαλιστικού κλάδου. Η αξία των τοποθετήσεων σε αμοιβαία κεφάλαια αυξήθηκε σε 2,7 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ.

♦♦♦ Να αρχίσουν οι χοροί! Ο λόγος; Το ψαλίδι στη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, που οφείλεται όχι μόνο στη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 24% από 28% αλλά και στη μείωση από 30% έως 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε πάνω από 5% το πρώτο εξάμηνο λόγω κορονοϊού. Μάλλον δεν έχει γίνει κατανοητό τι συνέβη. Το ποσό της προκαταβολής μειώθηκε, η οποία θα εξοφληθεί σε περισσότερες δόσεις. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής λένε στο αυτί ότι η μείωση της προκαταβολής βαδίζει προς μονιμοποίηση!

♦♦♦ Σε 9,1 δισ. ευρώ θα ανέλθει η ρευστότητα που θα… πέσει σε επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου από κεφάλαια κίνησης που χορηγούν εμπορικές τράπεζες με τη στήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, επικεφαλής της οποίας είναι η διευθύνουσα σύμβουλος Αθηνά Χατζηπέτρου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ