Διαβάστηκε από το ευρωπαϊκό κοινό το άρθρο του πρωθυπουργού;
Το άρθρο του πρωθυπουργού της χώρας, σχετικά με τις ελληνικές θέσεις έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στις εφημερίδες «The Times», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και «Le Monde», δεν είναι σίγουρο ότι διαβάστηκε από το ευρωπαϊκό κοινό, στο οποίο απευθυνόταν. Το σίγουρο είναι ότι οι έλληνες δημοσιογράφοι το διάβασαν…
Κυρίως το σημείο όπου ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν στη… μυστική τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο, η οποία, σύμφωνα πάντα με τα γραφόμενά του, οδήγησε και σε μια «έγγραφη συμφωνία»…
Η τριμερής, όπως είναι γνωστό, δεν έμεινε για πολύ «μυστική». Ο Τσαβούσογλου φρόντισε να… πετάξει τη «ρουκέτα», λίγες μέρες μετά, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Μάλτας, εκθέτοντας Αθήνα και Βερολίνο. Και εννοείται πως το Βερολίνο… τι είχε και τι έχασε, όμως στην Αθήνα η αποκάλυψη στοίχισε αρκετά, κυρίως σε ό,τι αφορά το πολιτικό κύρος αυτής της κυβέρνησης…
Και πέρασαν σχεδόν δύο μήνες που οι κυβερνώντες, με διαρροές αρχικά και στη συνέχεια με «κάποιες» δηλώσεις, προσπάθησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα, μέχρι ο ίδιος ο πρωθυπουργός να μιλήσει (μέσω του άρθρου του) για «έγγραφη συμφωνία»…
Θα πρέπει να ερωτηθεί, άμεσα, γιατί αποφάσισε να κάνει μια τέτοια αποκάλυψη, σε αυτήν τη φάση… Το σίγουρο πάντως είναι ότι γνώριζε πως αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά στο εσωτερικό της χώρας…
Και ενώ η Μόρια καίγεται (κακό τάιμινγκ, για άλλη μια φορά…), οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση για το Μεταναστευτικό, ο κορονοϊός δείχνει ανεξέλεγκτος και τα… μασκόπουλα ετοιμάζονται να πάνε στο σχολείο, η «μυστική συμφωνία» θα συνεχίσει να απασχολεί και να διχάζει, να αποπροσανατολίζει και να στοχοποιεί…
Αστοχία…
Γιατί μπορεί στους πολίτες να μη φτάνει ούτε το ένα από τα δέκα που αποφασίζονται γι’ αυτούς (εις τους αιώνας…) – και αυτό κάποιοι συνεχίζουν να το αποκαλούν υψηλή πολιτική. Αλλά τι… υψηλό κρύβεται στο να τους το τρίβεις και στη μούρη;
Έλλη Μητακίδου
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ