Η πολυδιάσπαση δεν βοηθάει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία
Την απόφαση για βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία (στις 25 Απριλίου του 2021) υπέγραψε ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, ενώ η χώρα δεν έχει ολοκληρώσει τις αλλαγές που έχει ζητήσει η ΕΕ για την εκλογική νομοθεσία, τη συγκρότηση των επιτροπών καταμέτρησης των ψήφων και άλλα «λεπτά ζητήματα» που αποτελούν παθογένεια του πολιτικού συστήματος της Αλβανίας, το οποίο είναι σε μη ομαλή κατάσταση την τελευταία σχεδόν δεκαετία.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα τα τελευταία χρόνια δεν έχει συγκροτηθεί καν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο… Με τα σημερινά δεδομένα, μάλλον δύσκολα θα χάσει τις εκλογές ο κ. Ράμα, μιας και η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να αναδείξει ένα νέο, σοβαρό ευρωπαϊκό πρόσωπο…
Στο πλαίσιο αυτό, οι ευθύνες της ηγεσίας της μειονότητας είναι μεγάλες, καθώς, με την απογραφή να έχει αναβληθεί, οι εκλογές θα είναι ένα δείγμα για το τι μπορεί να ελπίζει πλέον η μειονότητα τόσο στην εκπροσώπησή της στην Αλβανία όσο και στη δυναμική της διεκδίκησης των αιτημάτων της. Η πολυδιάσπαση είναι σαφές ότι δεν βοηθάει, ούτε όμως και η προσπάθεια ηγεμόνευσης των μειονοτικών από τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες ομάδες.
Υπάρχει όμως και ένα σοβαρό θέμα για την Αθήνα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ενώ όχι μόνο το κράτος δικαίου παραβιάζεται καθημερινά, αλλά δεν έχει γίνει το οποιοδήποτε βήμα για την αντιμετώπιση του περιουσιακού προβλήματος των μελών της ελληνικής μειονότητας, πώς η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει το πράσινο φως στις σχέσεις της Αλβανίας με την ΕΕ, τις οποίες έχει τόσο ανάγκη ο κ. Ράμα;
Και να υπενθυμίσουμε κάτι ακόμη: Εάν η κυβέρνηση θέλει πράγματι να ασκήσει πίεση στην Αλβανία, ώστε να τελειώνουμε κάποια στιγμή με τη μεγάλη εκκρεμότητα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, που έχει παγώσει λόγω της υπόγειας παρέμβασης της Τουρκίας, τώρα είναι η ώρα να γίνει αυτό και να συνδεθεί ευθέως με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας…
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ