«Θάβουν» τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων

«Θάβουν» τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων

Στην επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία!

-Το κατήγγειλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο Παναγιώτης Χατζηπέρος

Μέρες που συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από την ιστορικότερη ίσως στιγμή της Αρχαίας Ελλάδας, τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Αττικής ανακάλυψαν έναν… πρωτότυπο τρόπο για να την… τιμήσουν:

Φρόντισαν να παρατείνουν για άλλα 15 χρόνια το διαλυτήριο πλοίων που βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που ετάφησαν οι ήρωες, στον Τύμβο δηλαδή των Σαλαμινομάχων, για να σβήσουν και τα τελευταία ίχνη της Ναυμαχίας, αφήνοντάς τα θαμμένα στην τέφρα των ρινισμάτων και των σκραπ, που θα παράγονται από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Το θέμα έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» και πρώην αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, που έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με το θέμα και το γνωρίζει από κάθε πλευρά. Κατήγγειλε την απαξίωση και καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου που έχει δρομολογηθεί από την Περιφέρεια με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της συζήτησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του διαλυτηρίου πλοίων. Και αυτό διότι, αν είχε συζητηθεί έγκαιρα και είχε απορριφθεί, δεν θα είχε πάρει άδεια παράτασης λειτουργίας από το αρμόδιο υπουργείο.

Ο συνδυασμός «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου κατήγγειλε το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έ­γκλημα, από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα να λειτουργεί οχλούσα βιομηχανική δραστηριότητα σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο που ανήκει στην Α’ Ζώνη Προστασίας, δηλαδή σαν την Ακρόπολη. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του συνδυασμού η προηγούμενη υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά με απόφαση του ΚΑΣ είχε απορρίψει όλους τους όρους δόμησης στο σημείο και είχε δρομολογήσει την απομάκρυνση των ναυπηγείων από εκεί. Όμως ήρθε τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και με την απόφαση ΔΙΠΑ 68813/4143/20-07-2020 έδωσε παράταση λειτουργίας στο διαλυτήριο για 15 χρόνια και έσβησε και την τελευταία ελπίδα για τη διάσωση του χώρου.

Να σημειώσουμε ότι εναντίον της έγκρισης ΜΠΕ έχει ταχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαλαμίνας αλλά και όλοι οι φορείς (πολιτιστικοί και μη) του νησιού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ