Γραμμή Τσίπρα: Ολομέτωπη επίθεση κατά… Μητσοτάκη

Γραμμή Τσίπρα: Ολομέτωπη επίθεση κατά… Μητσοτάκη

– Την αρχή έκανε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό ως τον «μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα»

Σε διάταξη μάχης θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας, καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, με ανοιχτά πολλά μέτωπα και τις προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες. «Τα πράγματα είναι άσχημα, αλλά θα γίνουν πολύ χειρότερα τους επόμενους μήνες», είναι η εκτίμηση παραγόντων της Κουμουνδούρου, που μιλούν για τα τρία «Α» της κυβέρνησης: Ανικανότητα – Ανευθυνότητα – Αναποτελεσματικότητα.

Με τον χαρακτηρισμό «ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας» που πέρασε από το Κοινοβούλιο για τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας έδωσε το έναυσμα για τη μεγάλη επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης. Ο στόχος διπλός: Πρώτον, να φθείρει πολιτικά, όσο γίνεται περισσότερο, τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη και να τον απαξιώσει στη συνείδηση των πολιτών. Δεύτερον, ασκώντας μια δυναμική, όσο και ουσιαστική αντιπολίτευση, να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με κοινωνικές ομάδες που διερρά­γησαν κατά την περίοδο της κυβερνητικής θητείας (2015 – 2019). «Η κυβέρνηση σταδιακά θα χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αφουγκραστούμε τα προβλήματά τους και να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις», τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου.

Τους παραπάνω στόχους υπηρετούν οι πρόσφατες αποφάσεις του κ. Τσίπρα για την ανασύσταση της σκιώδους κυβέρνησης και τις αλλαγές σε θέσεις-κλειδιά. Με τις επιλογές του επιδιώκει αφενός να προσδώσει μεγαλύτερη δυναμική στον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου –με την προώθηση νέων ανθρώπων– να αλλάξει τη δημόσια εικόνα του κόμματος.


 Μηνύματα με τη νέα σκιώδη κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ


Οι αλλαγές ωστόσο είχαν μηνύματα με αποδέκτες κυρίως εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Με την επιλογή του Δ. Τζανακόπουλου για τη θέση του γραμματέα, της Έφης Αχτσιόγλου για τον τομέα Οικονομικών και του Ν. Ηλιόπουλου για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, ο κ. Τσίπρας καθιστά σαφή την πρόθεσή του να δημιουργήσει περί αυτόν μια ισχυρή ομάδα από νέα στελέχη που ταυτίζονται πλήρως οι απόψεις τους, χωρίς τον… κίνδυνο μιας διαρχίας που υπήρχε την προηγούμενη διετία, με τον Π. Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα.

Η… μετάθεση του τελευταίου σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου (θέση που τον απομακρύνει από τον κομματικό μηχανισμό) ήταν το μήνυμα του κ. Τσίπρα προς την ομάδα των «53», θέλοντας να τονίσει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο κέ­ντρα εξουσίας στο κόμμα. Με το ίδιο σκεπτικό έπαυσε από τομεάρχη Οικονομικών τον Ευκλ. Τσακαλώτο, περιορίζοντας έτσι τη δράση του στα όρια του Κοινοβουλίου (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος).

Προκειμένου να μη διαταράξει πλήρως τις εσωκομματικές ισορροπίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε σε θέσεις τομεαρχών στελέχη από την ομάδα των «53», όπως οι Ν. Φίλης, Θ. Δρίτσας, Ανδρ. Ξανθός κ.ά. Με την τοποθέτηση του Χρ. Σπίρτζη στον τομέα Πολιτικής Προστασίας και της Μ. Ξενογιαννακοπούλου στον τομέα της Εργασίας επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη. Αναμενόμενη ήταν η απομάκρυνση του Ν. Παππά από τον τομέα Οικονομίας, πλην όμως ο κ. Τσίπρας δεν… υπέκυψε στις πιέσεις να τον θέσει εκτός, αλλά τον μετακίνησε στον τομέα Υποδομών, που για ορισμένους κρίνεται πιο σημαντικός από πολλές απόψεις.

Χαμένος ο Γ. Ραγκούσης από τις αλλαγές

Χαμένος επί της ουσίας από τις αλλαγές ήταν ο Γ. Ραγκούσης, που έχασε τον τομέα Πολιτικής Προστασίας και ανέ­λαβε χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η μετακίνησή του δεν ήταν μόνο θέμα εσωκομματικών ισορροπιών, αλλά κρίθηκε ότι δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ως αντίπαλον δέος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: facebook.com/tsiprasalexis


Σχολιάστε εδώ