Δείγματα ειλικρινών προθέσεων για εκτόνωση ζητά η Αθήνα από Άγκυρα – Επίσκεψη Σ. Μισέλ και Αιγύπτιου ΥπΕξ
Την επιβεβαίωση σαφών προθέσεων για αποκλιμάκωση περιμένει η Αθήνα από την Άγκυρα, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει στερεό έδαφος για διαπραγματεύσεις.
Χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων είπε ότι αυτό που απαιτεί η Ε.Ε. είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι έχουν σταματήσει οι μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν αλλάζει τίποτα από το βασικό μήνυμα το οποίο τέθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών όταν συναντήθηκαν ανεπίσημα στο Βερολίνο. Η ΕΕ χρειάζεται να δει το τέλος των μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εκλαμβάνονται ως προκλήσεις από κάποια από τα κράτη-μέλη μας, εκλαμβάνονται ως ενόχληση στις σχέσεις μας. Ακολουθεί συζήτηση για την Τουρκία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο την επόμενη Δευτέρα και εν συνεχεία οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συζητήσουν επίσης το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής», τόνισε ο κ. Στάνο.
Σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας συναντάται με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη Λιβύη.
Την ίδια ώρα με αντι-NAVTEX η Άγκυρα ζητά την «αποστρατιωτικοποίηση της Χίου»
Την ίδια ώρα, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων Ελλάδας-Τουρκίας προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.
Το Oruc Reis βρίσκεται στην Αττάλεια, ωστόσο τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή και οι Τούρκοι ανώτατοι αξιωματούχοι επιμένουν στη γνωστή ρητορική τους.
«Μια ειρηνική λύση για τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή. Μια δίκαιη και λογική προσέγγιση θα έχει θετική συμβολή. Η Τουρκία δεν επιβουλεύεται το έδαφος κανενός. Αλλά είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανένα να υφαρπάξει κανένα δικαίωμά της» είπε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.
Πηγή: ΕΡΤ