Bloomberg: Παραιτείται ο Σάρατζ εντός της εβδομάδας από την πρωθυπουργία της Λιβύης

Bloomberg: Παραιτείται ο Σάρατζ εντός της εβδομάδας από την πρωθυπουργία της Λιβύης

– Ραγδαίες οι εξελίξεις

Την παραίτησή του αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου και πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει ως μεταβατικός επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση του ζητήματος.

O διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός, του οποίου η κυβέρνηση ελέγχει μόνο τμήματα της δυτικής Λιβύης, μ ε τη βοήθεια της Τουρκίας, τον Ιούνιο διέκοψε μια επίθεση επί μακρόν στην πρωτεύουσα από τον ανατολικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ. Αλλά η Τρίπολη έκτοτε κατέβηκε σε πολιτικές διαμάχες και ο Σαρράι αντιμετώπισε επίσης πίεση από ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη διαφθορά και τις κακές υπηρεσίες.

Οι αντίπαλες πλευρές θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα δομή προεδρικού συμβουλίου που θα ενοποιεί τις διοικήσεις της χώρας και θα προγραμματίζει τις εκλογές.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg η κίνηση αναμένεται να χαιρετιστεί από τους περιφερειακούς υποστηρικτές του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διευκολύνοντας παράλληλα τις συνομιλίες για να ενώσει το βορειοαφρικανικό έθνος που συγκρούεται με τις συγκρούσεις που βρίσκεται στην κορυφή των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου της ηπείρου.

Ο Χαλίφα  Χαφτάρ έχει παραχωρήσει πολιτικό χώρο στον Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος ηγείται πλέον των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Σάρατζ και τους διεθνείς μεσολαβητές, ανέφεραν Άραβες και Δυτικοί διπλωμάτες.

 


Σχολιάστε εδώ