Συνέπειες της μη υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο

Συνέπειες της μη υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο

Σήμερα θα αναφερθούμε στις συνέπειες που θα έχει για τον κάθε ιδιοκτήτη η επιλογή της μη δήλωσης της ακίνητης ιδιοκτησίας του στο Κτηματολόγιο.

Πρώτα απ’ όλα, δεν θα μπορεί να μεταβιβάσει, να πουλήσει ή να πραγματοποιήσει γονική παροχή αλλά και δεν θα μπορεί να εκδώσει οικοδομική άδεια και γενικότερα να αξιοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο το ακίνητό του.

Δεν θα μπορεί να νοικιάσει οποιαδήποτε έκταση δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, κάτι που θα στερήσει πολλά έσοδα στις αγροτικές περιοχές. Οι αγρότες δεν θα μπορούν να λάβουν αγροτικές επιδοτήσεις για τις καλλιέργειές τους σε εκτάσεις που δεν έχουν δηλωθεί.

Εάν ο κάτοχος ακινήτου δηλώσει μεν την ιδιοκτησία του, αλλά εκπρόθεσμα, θα πληρώσει το προβλεπόμενο πρόστιμο, το οποίο θα είναι ανάλογο της αξίας του ακινήτου και του χρόνου καθυστέρησης της δήλωσης. Ουσιαστικά τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν στις αρχές του νέου έτους.

Τέλος, εάν έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου, ο ιδιοκτήτης, ακόμα και εάν επιθυμήσει να το δηλώσει εκπρόθεσμα, δεν θα μπορεί να αποκτήσει ξανά την κυριότητα του ακινήτου του.

Εκτός βέβαια από τις ατομικές συνέπειες, εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα το Κτηματολόγιο, η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει τα κονδύλια με τα οποία χρηματοδοτήθηκε για να το ολοκληρώσει.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ