Γ. Κουμουτσάκος: «Ρωμαλέα και στιβαρή πολιτική φύλαξης των συνόρων» – Μεταβαίνει στις Βρυξέλες
– Θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους
Μήνυμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη «ρωμαλέα και στιβαρή πολιτική φύλαξης των συνόρων» έστειλε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος. «Από τον Μάρτιο και μετά καταλήξαμε όλοι σε συγκεκριμένα πολιτικά και επιχειρησιακά συμπεράσματα. Η προστασία των συνόρων έγινε πολύ αυστηρή και με κατανόηση των Ευρωπαίων γιατί βρέθηκαν μπροστά στο πρόβλημα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που έχουμε τη δραματική μείωση των αφίξεων» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Κάνουμε αυτό που πρέπει στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των εντολών που έχουν τα στελέχη του λιμενικού και της αστυνομίας. Κάθε χώρα έτσι και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί σύνορα. Είμαστε άλλωστε εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και λόγω του ρόλου στη ζώνη σένγκεν είναι υποχρέωση μας. Θα συνεχίσουμε γιατί έχουμε έναν δύσκολο γείτονα που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει για γεωπολιτικές πιέσεις τους μετανάστες» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος. Αφού τόνισε ότι η Ελλάδα έχει 3 προκλήσεις: την παράνομη μετανάστευση, να αποκλείσει μια πρόκληση δημόσιας υγείας και να αποκλείσει μια πρόκληση εθνικής ασφάλειας στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «όποιοι τα λένε από μακριά δεν καταλαβαίνουν τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζει το ωστικό κύμα του μεταναστευτικού».
Ο κ. Κουμουτσάκος περιέγραψε και την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο με τον νέο χώρο υποδοχής στο Καρα Τεπε Όπως είπε «σταδιακά μια δραματική εξέλιξη ομαλοποιείται. Έχουν ετοιμαστεί σκηνές για 5.000 ανθρώπους. Έχουν μπει όλες οι δομές διοίκησης κι ιατρικής αντιμετώπισης». Σημείωσε, όμως, ότι «το πρόβλημα μας είναι η μεγάλη άρνηση των ιδίων να επιτρέψουν στο ΚΥΤ. Ενώ έχουμε ανοίξει μια υποδομή για 5.000, έχουν επιστρέψει 800-900 στις σκηνές καθώς για πολλούς από αυτούς η καταστροφή της Μόριας είναι αφορμή για να πιέσουν την μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη». «Εμείς στείλαμε μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από τη Λέσβο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος εξηγώντας ότι μπήκε φρένο με το μήνυμα αυτό σε όσους επιχείρησαν να περάσουν την εικόνα ότι το να βάζεις φωτιά παίρνει και επιβράβευση με μετακίνηση στην Ευρώπη».
«Η διαχείριση θα γίνει στο πεδίο και με όρους ανθρωπιστικούς και φροντίδας. Πέραν των ασυνόδευτων και των ευάλωτων δεν θα αφήσουμε προϋποθέσεις για δημιουργία τέτοιων μηνυμάτων» διεμήνυσε ο κ. Κουμουτσάκος. Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «το αξιολογούμε ως θετικό. Πρέπει να διατηρηθεί και να έχει συνέχεια αυτή η στάση. Να ακολουθήσει άλλη ρητορεία και άλλες ενέργειες.
Αυτό που αποτυπώνει η κατάσταση είναι ότι βρισκόμαστε σε νέα φάση που πρέπει να αξιολογήσουμε. Θεωρώ ότι ότι είναι μια νέα φάση που είναι καλύτερη που πρέπει να έχει και συνέχεια. Εάν είναι διάλειμμα στην στρατηγική των προκλήσεων προφανώς αυτό δεν συνιστά αποκλιμάκωση».
Μεταβαίνει στις Βρυξέλες
Στις Βρυξέλες μεταβαίνει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, βασικό αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η επίσημη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα.
Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για την κατάσταση στη Μόρια, έπειτα από την καταστροφή του ΚΥΤ και την πορεία των εργασιών προσωρινής στέγασης των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και για την παροχή διεθνούς βοήθειας και για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αύριο ο κ. Κουμουτσάκος θα συναντηθεί με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, τον επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ. Επίσης, το απόγευμα θα συναντηθεί με τους Έλληνες ευρωβουλευτές των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή.