Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

♦♦♦ Πόσο λέτε να κοστίζει η ενέργεια που καταναλώνουν οι 1.000 δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές Υγείας και Πρόνοιας (περίπου 500 δημόσια νοσοκομεία, κέ­ντρα υγείας, γηροκομεία και ορφανοτροφεία), που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου; Πάνω από 300.000.000 ευρώ.

♦♦♦ Δισεκατομμύρια δολάρια δίνει ο τούρκος Σουλτάνος, ο… γείτονας Ταγίπ Ερντογάν, για κανόνια και αεροπλάνα, μήπως και αρπάξει ό,τι μπορέσει, την ώρα που το χρέος των νοικοκυριών έχει αυξηθεί κατά 25% μέσα σε λίγους μήνες, φτάνοντας στα 100 δισ. δολάρια! Και την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα βουλιάζει…

♦♦♦ Στη χώρα μας τρέχουν να πάρουν ηλεκτρικά ποδήλατα, δίκυκλα, τρίκυκλα και επιβατικά αυτοκίνητα. Άρα λεφτά υπάρχουν για να καλυφθεί το κόστος πέραν της επιδότησης. Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.431 αιτήσεις, από τις οποίες 1.908 είναι για ηλεκτρικά ποδήλατα, 309 για δίκυκλα και τρίκυκλα, 199 για ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, 13 για επαγγελματικά οχήματα (van) και 2 για ταξί. Ο συνολικός τζίρος των αιτούντων ανέρχεται σε 21.130.000 ευρώ.

♦♦♦ Δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα, τελικά, η ψηφιακή πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb. Απόδειξη, η… επιστροφή στο «Ενοικιάζεται». Τα οικιστικά ακίνητα που εκμισθώνονται για ολιγοήμερη διαμονή από 12.000 που ήταν έχουν πέσει κάτω από 9.000 κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου.

♦♦♦ Έσπευσε να βάλει πλάτη η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία υποστηρίζεται από το Πεκίνο, στην τουρκική οικονομία, που έχει καταρρεύσει. Θα της δανείσει 70 εκατομμύρια ευρώ για να πολεμήσει την COVID-19.

♦♦♦ Δεν είναι καλά τα νέα: Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 9% βλέπει η ΑΒΝ Amro και εκτιμά ότι η ανάκαμψη δεν θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος του 2020.

♦♦♦ Είναι γνωστό στην υφήλιο ότι τα κρουαζιερόπλοια είναι το μεγάλο θύμα του κορονοϊού! Και οι πάνω από 60 εταιρείες του κλάδου ψάχνουν τρόπους για να αξιοποιήσουν τα σχεδόν 350 κρουαζιερόπλοιά τους. Πόσο κοστίζουν τα κρουαζιερόπλοια; Η αξία τους κυμαίνεται από 500 εκατ. δολάρια έως 1 δισ. δολ., με προσδόκιμο ζωής περίπου 40 χρόνια, και χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο για την άντληση κεφαλαίων. Από την αρχή της κρίσης η Carnival Corporation έχει αντλήσει 11,5 δισ. δολάρια ενεχυριάζοντας τα κρουαζιερόπλοιά της.

♦♦♦ Στο 60% καταγράφηκε η μείωση της κίνησης τον Αύγουστο στο αεροδρόμιο της Αθήνας σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τη μεγαλύτερη πτώση, 70%, είχε το αεροδρόμιο της Σκιάθου, στη Σάμο η πτώση ήταν 65%, στη Σαντορίνη γύρω στο 63%, στη δε Ρόδο και στα Χανιά 60%. Στη Μύκονο και στην Κέρκυρα η υποχώρηση ήταν γύρω στο 50%.

♦♦♦ Μεγάλη πτώση είχαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας, τόσο από πληρότητα όσο και από έσοδα. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αττικής τον Ιούλιο είχε πτώση 60%, η δε μέση τιμή του δωματίου μειώθηκε κατά 42,7%. Η μέση τιμή ανά διαθέσιμο δωμάτιο υποχώρησε τον Ιούλιο στα 69,49 ευρώ από 121,32 ευρώ πέρυσι.

♦♦♦ Οι θερινές εκπτώσεις δεν έφεραν χαμόγελα. Οι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (81%) είχαν χαμηλότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Με βάση έρευνα της ΕΣΕΕ, στο 50% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις μειώθηκαν πάνω από 30%.

♦♦♦ Άσχημα τα μαντάτα από τη Γερμανία… Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ, το τρέχον έτος η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,8%!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ