Στο φως οι 4 παγίδες του νέου πτωχευτικού νόμου

Στο φως οι 4 παγίδες του νέου πτωχευτικού νόμου

Ξεκίνησαν τους πλειστηριασμούς για να αρπάξουν την α’ κατοικία πριν ψηφισθεί ο νόμος

Άκουσον άκουσον: Το εισόδημα του φτωχού χαρακτηρίζεται «πτωχευτική περιουσία»!
– Κατάργησαν… αναδρομικά τον «νόμο Κατσέλη»!
Ελληνική καινοτομία: Πτωχεύει και το φυσικό πρόσωπο!

Την ώρα που ο νέος πτωχευτικός νόμος είναι σε διαβούλευση (με τη συμμετοχή καθηγητών πανεπιστημίων, εκπροσώπων των κεντρικών Δικηγορικών Συλλόγων και των Ενώσεων Δικαστών, όπως και εκπροσώπων των τραπεζών και των επιμελητηρίων), με άγνωστο το πότε θα εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή, και ενώ υποτίθεται ότι οι πλειστηριασμοί είχαν ανασταλεί, ξαφνικά την περασμένη Τετάρτη οι τράπεζες έβαλαν μπροστά τη… μηχανή των πλειστηριασμών, οι οποίοι είχαν παγώσει από τη στιγμή που εισέβαλε και στη χώρα μας ο κορονοϊός και παρέλυσε τα πάντα. Προφανώς, βιάζονται να βάλουν χέρι στην πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.

Την αυλαία άνοιξαν 320 πλειστηριασμοί με επισπεύδοντες τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και ιδιώτες, από τους οποίους γύρω στους 150 έγιναν, ενώ οι υπόλοιποι ματαιώθηκαν ή αναβλήθηκαν. Για την ιστορία, τον περασμένο Μάρτιο, πριν μας έρθει, δηλαδή, ο κορονοϊός, είχαν γίνει 842 πλειστηριασμοί έναντι 1.302 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Και από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί είναι πάνω από 7.500.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα τη σκυτάλη έχει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με επικεφαλής τον Φώτη Κουρμούση, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», που προβλέπει στήριξη, μέσω επιδότησης, των δανειοληπτών που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Μέσα στον έναν μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν μπει 120.116 φορολογούμενοι, από τους οποίους οι 100.103 συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Και ήδη οι 51.337 έχουν προχωρήσει στην οριστική υποβολή της αίτησης. Να υπογραμμίσουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα (www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra/).

Μετά την έγκριση της αίτησης, θα επιλέγεται από το κράτος, ύστερα από διαγωνισμό, ο φορέας που θα υποχρεούται να πάρει το ακίνητο το οποίο συνιστά πρώτη κατοικία και ανήκει σε ευάλωτο νοικοκυριό, ώστε να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός. Και ο φορέας θα παραχωρεί το ακίνητο προς χρήση για 12 χρόνια με ενοίκιο, το οποίο θα υποστηρίζεται από το κράτος με τη μορφή επιδόματος.

Όλα αυτά βέβαια στα λόγια, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα λειτουργήσει στην πράξη ο νέος πτωχευτικός νόμος.

Οι 4 παγίδες
• Η πρώτη «καινοτομία» του νέου πτωχευτικού δικαίου αποδίδει πτωχευτική ικανότητα σε κάθε φυσικό πρόσωπο (αστική πτώχευση). Το σχέδιο νόμου από την αρχή δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τους πραγματικά επιδιωκόμενους σκοπούς του: «…αποσκοπεί στη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του οφειλέτη με τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη…» (άρθ. 1), σε πλήρη α­ντιδιαστολή με το προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς («ν. Κατσέλη»), που έθετε ως σκοπό: «…τη ρύθμιση των οφειλών και την απαλλαγή του (οφειλέτη) από τυχόν υπόλοιπα τούτων και την επανένταξή του στην οικονομική και κοινωνική ζωή με την επανάκτηση της οικονομικής ελευθερίας που συνεπάγεται η εξάλειψη των χρεών που αδυνατεί να αποπληρώσει…».

• Η δεύτερη «καινοτομία» (ο όρος χρησιμοποιείται από τον ίδιο τον νομοθέτη στην αιτιολογική έκθεση) του νομοθετήματος είναι η μετατροπή μέρους του ετήσιου εισοδήματος του πτωχού σε «πτωχευτική περιουσία» (άρθ. 18), δηλαδή μερική άρση του ακατάσχετου του μισθού / σύνταξης του οφειλέτη.

• Η τρίτη «καινοτομία» συνίσταται στην ανυπαρξία προστατευτικών διατάξεων για την κύρια κατοικία. Η «πτωχευτική περιουσία» περιλαμβάνει το σύνολο της περιουσίας που ανήκει στον οφειλέτη κατά την κήρυξη της πτώχευσης, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται (άρθ. 18). Το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία) θα ρευστοποιηθεί προς εξυπηρέτηση των οφειλών του. Δεν μένει, όμως, μόνο εκεί. Επιδιώκει να καταργήσει αναδρομικά το προστατευτικό πλαίσιο του «ν. Κατσέλη» τόσο για τις εκκρεμείς δίκες όσο και για όσες έχει ήδη εκδοθεί δικαστική απόφαση.

• Η τέταρτη «καινοτομία» είναι το περίφημο άρθρο 166, με το οποίο η Πολιτεία αναδεικνύει την κοινωνική της ευαισθησία και την ιδιαίτερη μέριμνά της προς τον «ευάλωτο» οφειλέτη. Σύμφωνα με αυτό (παρ. 2): «Σε περίπτωση που ευάλωτος κηρυχθεί σε πτώχευση, δύναται να υποβάλει αίτημα στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης για τη μεταβίβαση σε αυτόν της κύριας κατοικίας του και τη μίσθωσή της από αυτόν».

Δηλαδή, απώλεια της κυριότητας της κύριας κατοικίας και δυνατότητα μίσθωσής της μακροχρονίως (12 έτη), με δικαίωμα επαναγοράς της στο τέλος της χρονικής περιόδου με τίμημα την τότε εμπορική αξία του ακινήτου, χωρίς καν να αφαιρεθεί από αυτήν τουλάχιστον το ποσό των μισθωμάτων που θα έχουν καταβληθεί επί δωδεκαετία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ