Και με τη βούλα του Μαξίμου κομματικές οι διοικήσεις των Οργανισμών
-Αυτό είναι το… σύγχρονο επιτελικό κράτος που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός
Ρυθμίσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την… κομματικοποίηση των διοικήσεων οργανισμών και φορέων που εποπτεύονται από το Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση, σε ένα πισωγύρισμα που προκαλεί απορίες αλλά και αντιδράσεις. Με αποκορύφωμα την πρόβλεψη ότι την τελική απόφαση θα την έχει ο εκάστοτε υπουργός, κατ’ επέκταση ο πρωθυπουργός, καθώς θα είναι αυτός που θα δώσει το πράσινο φως.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει ένα σύγχρονο πλαίσιο επιλογής των προσώπων που θα επιλεγούν για να τεθούν επικεφαλής των διαφόρων φορέων (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – Ιδιωτικού Δικαίου). Διευκρίνισε δε ότι οι αλλαγές προωθούνται με σκοπό «να διασφαλιστεί η ουσιαστική τήρηση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας σε εναρμόνιση προς τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές».
Το… κερασάκι στην τούρτα ήταν όμως η αποστροφή του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος επισήμανε ότι όλα αυτά θα γίνουν «χωρίς να παραβλάπτεται η αρμοδιότητα του οικείου υπουργείου για την τελική επιλογή». Αυτό που προβλέπεται είναι ότι στο γραφείο του αρμόδιου σε κάθε περίπτωση υπουργού θα φτάνει μια λίστα με τρεις υποψήφιους προτεινόμενους για τη θέση κι εκείνος θα κάνει την επιλογή. Διαδικασία που σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει πλήρως τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, καθώς στην τελική απόφαση είναι πολύ πιθανό να υπεισέλθουν και τα υποκειμενικά κριτήρια του υπουργού. Χωρίς να παραγνωρίζεται η παράμετρος που έχει να κάνει με τις οδηγίες που θα λάβει άνωθεν και οι οποίες ενδεχομένως να μην έχουν άμεση σχέση με τις ικανότητες και τις δεξιότητες του προσώπου που θα επιλεγεί για τη θέση. Είναι γνωστό άλλωστε ότι για θέσεις-αιχμής που έχουν να κάνουν με καίριους τομείς η επιλογή των επικεφαλής περνάει κατά κανόνα από το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού και των ανθρώπων του στενού επιτελείου του.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ