Απογειώθηκε η ύφεση – Τόσο καλά πάει η οικονομία

Απογειώθηκε η ύφεση – Τόσο καλά πάει η οικονομία

-Ρεκόρ με 15,2% και βλέπουμε…

Γουρλίδικος σε όλα είναι ο πρωθυπουρ­γός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα μας ζηλεύουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Eurogroup και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ύφεση έφτασε στο 15,2% στο β’ τρίμηνο.

Και ο κύριος λόγος για τους εξπέρ οικονομολόγους που έχει δίπλα του στο Μαξίμου είναι η κατακόρυφη πτώση του τουρισμού, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζημιά που έκανε ο κορονοϊός με την επιβολή της καραντίνας και το κλείσιμο των πε­ρισσότερων καταστημάτων της χώρας.

Η πρόβλεψη ήταν για ύφεση 8% (7,9% ήταν ο μέσος όρος το πρώτο τρίμηνο), όμως όλοι έπεσαν έξω! Το δεύτερο τρίμηνο ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωζώνη ήταν 15% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 14,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Alpha Bank, τα οποία επικαλείται ο επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος, η ύφεση 15,2% του β’ τριμήνου είναι μεγαλύτερη ακόμη και από την εποχή της επιστράτευσης του 1974 (γ’ τρίμηνο), που ήταν 12,9%.

Εξάλλου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Τάσος Αναστασάτος προβλέπει ότι η ύφεση «θα συνεχισθεί και στο τρίτο τρίμηνο, επομένως είναι νωρίς για να πούμε αν θα αποφύγουμε το διψήφιο ποσοστό συνολικά στο 2020».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ