Μητσοτάκης: Να ορθώσουμε «μέτωπο λογικής» απέναντι στον κορονοϊό

Μητσοτάκης: Να ορθώσουμε «μέτωπο λογικής» απέναντι στον κορονοϊό

«Η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα για την άμυνά της απέναντι στο πρώτο κύμα της υγειονομικής κρίσης», είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία, την οικονομία και την εκπαίδευση.

«Έχουμε καταφέρει με τη βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες νεκρών που στοιχειώνουν άλλα κράτη, είπε. Η Ελλάδα τα κατάφερε και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού» είπε.

 

«Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορόνες. Σήμερα προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσχωρήσουν μαζί με την κυβέρνηση στη συγκρότηση ενός «μετώπου λογικής».

«Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα όμως προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση. Σήμερα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες, επιφυλάξεις, κριτικές -οι οποίες είναι καλοδεχούμενες όσο στηρίζονται σε επιστημονικά και τεκμηριωμένα δεδομένα-, πρέπει όλοι να ορθώσουμε πάνω από όλα ένα μέτωπο λογικής, διότι ο κορονοϊός μπορεί να ακολουθεί τη δική του εξέλιξη, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση. Οι αποφάσεις παίρνονται με γνώμονα τα πορίσματα της επιστήμης αλλά και με την παραδοχή ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, δυναμικές και γι’ αυτό και απαιτούν σύνθετα και δυναμικά μοντέλα τα οποία θα ανταποκρίνονται στην κάθε στιγμή».

Για τους αμφισβητίες της χρήσης μάσκας, τόνισε «ότι πάρα το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας» και πρόσθεσε ότι «έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και αν μη τι άλλο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από ένα περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «χρειάζεται να απαντηθούν 10 ερωτήματα προκειμένου να κριθεί αν η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία αποτελεσματικά». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι το καλοκαίρι σημειώθηκε χαλάρωση, που αντιμετωπίστηκε με έγκαιρα μέτρα τοπικού χαρακτήρα.

«Η επιτυχία δεν μπορεί να είναι δικαιολογία εφησυχασμού» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας τους είπε ότι «η κανονική ζωή έτσι όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα, ούτε αυτόματα. Όλοι πρέπει να προσέχουμε, κυρίως στις καθημερινές μας συμπεριφορές».

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο είναι επιτυχής η αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε, ότι έχουν καταγραφεί 286 θάνατοι σε διάστημα έξι μηνών.

«Η Ελλάδα έξι μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου μετρά 286 θανάτους με μέση ηλικία τα 78 χρόνια. Όσους δηλαδή θρηνούσαν καθημερινά σε ένα εξάωρο χώρες που χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Έχουμε 11.542 κρούσματα, είμαστε στην 111 θέση σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πολίτες. Τέσσερις φορές κάτω από το μέσο όρο απωλειών στον κόσμο. Έχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη. Βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της ανοσίας της αγέλης αναλύοντας το δεύτερο ερώτημα για την ενδεδειγμένη πρακτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τάχθηκε επίσης κατά ενός παρατεταμένου και γενικευμένου lockdown σε όλη τη χώρα. «Προφανώς και δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο lockdown και προφανώς και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη διάδοση του ιού. Η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπισθούν και να ελεγχθούν. Και αυτό γίνεται και το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα» σημείωσε.

«Είμαστε πολύ ψηλά στην Ευρώπη σε κατά κεφαλήν τεστ και θα πάμε ακόμα πιο ψηλά» είπε ο Πρωθυπουργός σχετικά με τον αριθμό των τεστ που γίνονται.

Για την κατάσταση του συστήματος της Υγείας στη χώρα μας τόνισε ότι «όσα δεν έγιναν από άλλους σε δεκαετίες έγιναν από εμάς σε μήνες. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

«Το σχολικό κουδούνι» είπε, «θα χτυπήσει στον ρυθμό των νέων υποδείξεων».

Για την πορεία της οικονομίας είπε ότι «δεν κερδίζει κανείς κάτι οικονομικά με το να αφήσει τον ιό να τρέχει και να κυκλοφορεί στην κοινωνία. Μάλλον ανάποδο είναι το αποτέλεσμα».

«Η αλήθεια είναι -το είχαμε πει επανειλημμένως- ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξανάνοιγε. Όχι μόνο στον τουρισμό αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Το είχα πει πολλές φορές, το προεξοφλούσαν όλοι ότι θα συνέβαινε σε όλες τις χώρες του κόσμου» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του κορονοϊού από κοινού.

Πηγή: ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ