Γιώργος Πρεβελάκης: Από την άμυνα χρειάζεται η Ελλάδα να περάσει στην επίθεση…

Γιώργος Πρεβελάκης: Από την άμυνα χρειάζεται η Ελλάδα να περάσει στην επίθεση…

– Πρέπει να υπερασπισθεί το νομικό καθεστώς με όλα τα διαθέσιμα μέσα

«Ούτε η Ευρώπη ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την Τουρκία ‘‘αδικημένη’’ ή, ακόμη χειρότερα, ευτελισμένη. Ανησυχούν για τη ρωσική απειλή και θεωρούν την Τουρκία σημαντικό παράγοντα εξισορρόπησης. Η Γερμανία έχει πολλαπλά συμφέροντα σχετιζόμενα με την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέκαθεν κρατούσαν μια επαμφοτερίζουσα στάση στα ελληνοτουρκικά.

Η Ελλάδα χρειάζεται να προσέλθει στις αναπόφευκτες διαπραγματεύσεις με μια συντονισμένη ενημερωτική και επικοινωνιακή εκστρατεία στους πολιτικούς ηγέτες της Δύσης, στους opinion makers, στα think-tanks και, last but not least, στη διεθνή κοινή γνώμη. Από την άμυνα χρειάζεται να περάσει στην επίθεση.

Το Αιγαίο πρέπει να τοποθετηθεί στο ιστορικό του πλαίσιο, αντί να αντιμετωπίζεται με ναζιστικές γεωπολιτικές θεωρίες. Ο ελληνικός θαλάσσιος έλεγχος είναι ό,τι απέμεινε από μια πολύ ευρύτερη ελληνική γεωγραφική παρουσία στο Αρχιπέλαγος και την ανατολική όχθη του. Προέκυψε ως ‘‘ιστορικός συμβιβασμός’’, ώστε να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους. Πληρώθηκε με βαριές απώλειες: χάθηκαν ιστορικά ελληνικά εδάφη και ξεριζώθηκαν δύο εκατομμύρια Έλληνες.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει ισχυρή αποφασιστικότητα. Πρέπει να υπερασπιστεί το νομικό καθεστώς με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Για το δικό της καλό. Και για το καλό της Ευρώπης».

Γιώργος Πρεβελάκης, Καθηγητής, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ