Διονύσης Σαββόπουλος: Ήταν ήρωες ενώ ήταν σαν και εμάς

Διονύσης Σαββόπουλος: Ήταν ήρωες ενώ ήταν σαν και εμάς

– Οι αγωνιστές του ’21

«Στις μέρες μας μόδα είναι η απομυθοποίηση. Είναι ο νέος ναρκισσισμός. Σου λένε καμαρωτά-καμαρωτά ότι παραδείγματος χάριν ο Καραϊσκάκης ήταν δίγαμος ή ο Ανδρούτσος παιδόφιλος. Στο λένε θριαμβευτικά λες και σου αποκαλύπτουν την υπέρτατη αλήθεια. Μα και έτσι να ‘ναι, η ουσία δεν αλλάζει.

Οι αγωνιστές του ’21 ήταν άνθρωποι τραχείς και μάλιστα με όλα τα στραβά και ανάποδα του κόσμου, αλλά στη δεδομένη στιγμή γίνανε πλάσματα που δέχονται να θυσιαστούν και να πεθάνουν για κάτι που πιστεύουν ανώτερο: για την ελευθερία ή την Αγία Τριάδα ή την πατρίδα ή την περηφάνεια του προσώπου μπροστά στην κοινότητα. Δηλαδή ήταν σαν και εμάς ενώ ήταν ήρωες. Ή, αν προτιμάτε, ήταν ήρωες ενώ ήταν σαν και εμάς.

Αυτή είναι η αλήθεια. Τα άλλα είναι σωστές ή λάθος πληροφορίες, κατάλληλες για κουτσομπολιό ή για κανένα συνέδριο ή καμιά ειδική έκδοση.
Στην επέτειο των 200 χρόνων, γιορτάζουμε τους εαυτούς μας στις ευγενέστερες και στις ανώτερες στιγμές τους, όχι για λόγους εξιδανίκευσης, αλλά διότι οι υψηλές και θυσιαστικές στιγμές της ελληνικής μας ζωής είναι οι μόνες που μπορούν να τη διασώσουν απ’ τη μαύρη μας μικρότητα που πά­ντα θα υπάρχει».

Διονύσης Σαββόπουλος, Κορυφαίος μουσικοσυνθέτης


Σχολιάστε εδώ