Κ. Παπαδάκης στο «Π»: Βολικές ερμηνείες… για μια άβολη πραγματικότητα

Κ. Παπαδάκης στο «Π»: Βολικές ερμηνείες… για μια άβολη πραγματικότητα

Του
ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Ευρωβουλευτή και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ


Είναι εξαιρετικά βολικό για την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ μερίδα ΜΜΕ να εμφανίζει την επιθετικότητα της Τουρκίας αποσπασμένη από άλλους παράγοντες, προβάλλοντας έτσι επίμονα ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ τάχα «βοηθούν, αλλά όχι όσο πρέπει».

Η εμπλοκή όμως όλων αυτών, υποθάλποντας την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, επιχειρεί να κρύψει το γεγονός ότι οι «σύμμαχοι», προκειμένου να κρατήσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο την Τουρκία, δίνουν «τα ρέστα τους» για να την αποσπάσουν από την επιρροή της Ρωσίας. Αυτά τα «ρέστα» είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και η προώθηση νατοϊκής διχοτομικής «λύσης» στο Κυπριακό. Είναι χαρακτηριστικές ως προς αυτό οι πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική αστική τάξη αποτελεί επίσης μέρος του προβλήματος καθώς είναι αυτή που –προς χάριν της γεωστρατηγικής αναβάθμισής της– εμπλέκεται όλο και βαθύτερα στα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και την προσπάθειά τους να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τον ρόλο τους στους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται με επίκεντρο τα ενεργειακά και τον ευρύτερο έλεγχο της ΝΑ Μεσογείου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Ελλάδα με την εγκατάσταση αμερικανονατοϊκών βάσεων μετατρέπεται σε ορμητήριο και ταυτόχρονα μαγνήτη επιθέσεων με μεγάλους κινδύνους. Αυτοί οι κίνδυνοι δεν μπορούν να αποκρυφτούν με σποτάκια της αμερικάνικης πρεσβείας για την ελληνοαμερικάνικη συμφωνία, που κατακλύζουν αυτές τις μέρες τα ΜΜΕ…

Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα αναγνωρίζουν ότι «υπάρχει θέση» για την τουρκική αστική τάξη στη μοιρασιά και προτίθεται να κάτσει στο τραπέζι διαπραγμάτευσης με ή χωρίς Χάγη, που οδηγεί σε οδυνηρούς συμβιβασμούς και συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τροχιοδεικτικές βολές προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, που παραχωρούν δικαιοδοσία αλιευτικής εκμετάλλευσης εντός της ελληνικής χωρικής θάλασσας στην Ιταλία, ενώ μειώνουν ή και εξαφανίζουν την επήρεια νησιών για τον καθορισμό της ΑΟΖ, αφήνοντας απέξω τη μισή Ρόδο καθώς και το Καστελλόριζο, περιοχές που η Τουρκία σπεύδει να αμφισβητήσει με όλους τους τρόπους.

Μπορεί να διέψευσε η κυβέρνηση την προαναγγελία Στόλτενμπεργκ για έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, όμως αυτή συνοδεύτηκε από την επιβεβαίωση ότι οι επικίνδυνες διευθετήσεις συμφωνεί να διεξαχθούν στο έδαφος της νατοϊκής πλατφόρμας.

Η απροκάλυπτη στάση ενθάρρυνσης της επιθετικότητας της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ επιχειρείται τεχνηέντως να αποδοθεί σε προσωπικές προτιμήσεις του Στόλτενμπεργκ. Όμως ΝΑΤΟ είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία η Γαλλία, το Ισραήλ. ΝΑΤΟ είναι η εισβολή στην Κύπρο, που κρατά 46 χρόνια τώρα. ΝΑΤΟ είναι ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, το μακελειό στη Συρία, την Ουκρανία ή τη Λιβύη, που μάλιστα βρίσκουμε μπροστά μας σήμερα, με το τουρκολιβυκό σύμφωνο να αποτελεί προϊόν του μακελειού των ιμπεριαλιστών και συνέπεια της αναγνώρισης του καθεστώτος Σάρατζ από την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Αναγνώριση που έχει και τη σφραγίδα της κατά τα άλλα «συμμάχου» Γαλλίας. Αυτήν την αναγνώριση άλλωστε επικαλείται η αστική τάξη της Τουρκίας προκειμένου να προσδώσει οντότητα στο απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Η δε ανακοίνωση των ΗΠΑ για την πρόθεση μερικής άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο κάθε άλλο παρά προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αφού σηματοδοτεί την επιδίωξη των ΗΠΑ για εγκατάσταση βάσης στο νησί, ύστερα από αντίστοιχη ανακοίνωση και της Γαλλίας, και προμηνύει την επώδυνη διχοτομική λύση που προωθείται στην Κύπρο, υπό νατοϊκή ομπρέλα.

Στις εκκλήσεις σκοπιμότητας της ΝΔ για εθνική ομοψυχία και στα υποκριτικά μυξοκλάματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα δεν υπάρχει εθνική στρατηγική αρκούν και μόνο οι εν χορώ δηλώσεις στη Βουλή από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις οποίες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν την ίδια στρατηγική. «Ουσιαστικά συμφωνούμε. Συμφωνούμε σε όλα τα βασικά», ομολογούν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει με άλλα λόγια, καθώς η υπερψήφιση της συμφωνίας με την Ιταλία και το «παρών» σε αυτή με την Αίγυπτο εκφράζουν συναίνεση με την πολιτική της ΝΔ και τη δέσμευσή του να τις εφαρμόσει κατά γράμμα.

Γι’ αυτό, απέναντι στις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις, ο λαός χρειάζεται να επιδείξει ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής για καμιά αλλαγή συνόρων και διεθνών συνθηκών που τα καθορίζουν και για απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ