Θ. Φωτίου: «Ολέθριες οι συνέπειες της ανυπαρξίας διαγνωστικών τεστ Covid19 στο προσωπικό των δήμων»

Θ. Φωτίου: «Ολέθριες οι συνέπειες της ανυπαρξίας διαγνωστικών τεστ Covid19 στο προσωπικό των δήμων»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπ. Εσωτερικών με θέμα: «Ολέθριες οι συνέπειες της ανυπαρξίας διαγνωστικών τεστ Covid19 στο προσωπικό των δήμων για τη διασπορά του ιού» κατέθεσε στη Βουλή η Θ. Φωτίου. 

Στην ερώτηση τονίζεται ότι το προσωπικό των Δήμων, έχει άμεση καθημερινή επαφή με μεγάλο αριθμό δημοτών για την παροχή των υπηρεσιών του κάθε είδους (ενημερωτικών,  αστικοδημοτικών, οικονομικών, κοινωνικών, τεχνικών,  καθαριότητας κ.λπ.).

Προς αποφυγή, επομένως, της διασποράς του ιού στην κοινότητα, θα πρέπει όλο το προσωπικό των Δήμων να υποβάλλεται σε τακτικά διαγνωστικά τεστ. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, που οι εργαζόμενοι επιστρέφουν από τις άδειές τους και επανεκκινεί το σύνολο των δράσεων των Δήμων, ο εντοπισμός των φορέων είναι η μόνη λύση για να μην υπάρξει διασπορά του ιού στους δημότες. 

Σε σχετικά αιτήματα των Δήμων στην Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΔΥ δηλώνεται αδυναμία πραγματοποίησης των τεστ, λόγω έλλειψης συνεργείων και περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων τεστ, που οδηγούν σε προτεραιοποίηση η οποία δεν περιλαμβάνει τους Δήμους. Οδηγούνται έτσι οι δήμοι να επιλύσουν, ο καθένας μεμονωμένα, το σοβαρό αυτό πρόβλημα, απευθυνόμενοι στην ιδιωτική αγορά των διαγνωστικών κέντρων. Αυτό συνεπάγεται υψηλό κόστος για τους δήμους, τόσο λόγω των υψηλών τιμών των τεστ στον ιδιωτικό τομέα, όσο και λόγω της ανάγκης τακτικής επανάληψής τους. 

Γι αυτό ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών: 

1ον τι σκοπεύει να πράξει, σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας και την Πολιτική Προστασία, ώστε να συμπεριλάβει ο ΕΟΔΔΥ το προσωπικό των Δήμων στους τομείς προτεραιότητας διενέργειας δωρεάν διαγνωστικών τεστ για τον covid19; Και 

2ον: Αν προτίθεται να καλύψει το σύνολο της δαπάνης διενέργειας διαγνωστικών τεστ στο προσωπικό των Δήμων ανά την επικράτεια, από την ειδική επιδότηση που διαθέτει για τις δράσεις κατά της πανδημίας;


Σχολιάστε εδώ