Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

♦♦♦ Βρήκε πελάτες ο δήμαρχος της Αθήνας Κωστής Μπακογιάννης για τους ποδηλατοδρόμους του. Μέσα στις πρώτες 18 ώρες, μπλόκαρε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Και τα ποδήλατα είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση! Από τις 938 αιτήσεις, το 80% αφορούσε ηλεκτρικό ποδήλατο και ακολουθούσαν τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα.

♦♦♦ Οι εκπτώσεις δεν έφεραν χαμόγελο στην αγορά. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τζίρο χαμηλότερο του 50% (!), που θα είναι κάτω από τα 6 δισ. ευρώ.

♦♦♦ Τρίβει τα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο λόγος; Απλούστατος: Μέχρι τώρα 1.020.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μπει στη σχετική πλατφόρμα και έχουν δηλώσει πάνω από 20 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους.

♦♦♦ Καλομελέτα κι έρχεται… Στο… χειρουργικό τραπέζι του Μαξίμου είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Η λύση που συζητείται είναι «κούρεμα» 50% το 2021 και οριστική κατάργηση του υπόλοιπου 50% το 2022. Σήμερα 2.300.000 φορολογούμενοι πληρώνουν 1,163 δισ. ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης, ποσό που είναι άγνωστο πού πάει…

♦♦♦ Σε δεύτερη εθελούσια έξοδο προχωράει ο ΟΤΕ, που αφορά περισσότερους από 500 εργαζομένους, με αρκετά χρόνια απασχόλησης στον όμιλο. Στη λογιστική κατάσταση του ΟΤΕ το πρώτο εξάμηνο είχε εγγραφεί ποσό 51,8 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Μέχρι τώρα έχουν αποχωρήσει περίπου 450 εργαζόμενοι.

♦♦♦  Τρέξτε… Πριν από τα 62 μπορούν να πάρουν φέτος σύνταξη 21 κατηγορίες ασφαλισμένων με βάση ευνοϊκές διατάξεις, οι οποίες καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2022. Στη συνέχεια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανεβαίνει για όλους στα 67 για 15 έτη ασφάλισης και στα 62 για 40 έτη ασφάλισης.

♦♦♦ Σιγά σιγά προσγειώνεται στην πραγματικότητα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδ. Σκυλακάκης ελπίζει η ύφεση να είναι «λίγο κάτω από το 10%», κρατώ­ντας πισινή, και επισημαίνει ότι έρχονται τέσσερις μήνες μεγάλης αβεβαιότητας. Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας βλέπει την ύφεση να πηγαίνει πέρα – δώθε, από το 4,4% μέχρι το 9,4%!

♦♦♦  Για να έχετε μια γεύση τού πόσα πληρώνει ο ελληνικός λαός σε φόρους:
-Τα συνολικά φορολογικά έσοδα το 2019 ήταν 76,5 δισ. ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός.
-Το καθαρό εθνικό εισόδημα για το 2019 προβλέπεται να ανέλθει στα 157,5 δισ. ευρώ.

♦♦♦ Ούτε οι χώρες του ΟΟΣΑ τα πήγαν καλά… Το 9,8% του ΑΕΠ τους έχασαν το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού. Όλα πάνε πρύμα!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ